Mediķi ir pārliecināti: pseidoārstēšanās var nopietni kaitēt veselībai

© Sputnik / Динара НикифороваТравяные чаи
Травяные чаи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atteikšanās no tradicionālās medicīnas par labu alternatīvajām ārstēšanās metodēm var novest pie nopietnām sekām un pat letāla iznākuma, brīdināja mediķi.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. Alternatīvā medicīna nav bīstama, taču iespējami gadījumi, kad homeopātisku vai citu dabisku līdzekļu vietā slimnieks saņem veselībai vai dzīvībai kaitīgas un bīstamas vielas, intervijā Sputnik Igaunija žurnālistei Angelinai Mandrikai pastāstīja Ziemeļigaunijas reģionālās slimnīcas Ārkārtas medicīnas centra vadītājs Vasilijs Novaks.

Медсестра во время процедуры - Sputnik Latvija
Eurostat: katru piekto nāvi Latvijā nes vēzis

"Manuprāt, lielākās briesmas rada tas, ka, ārstējoties ar alternatīvām metodēm, pacients var palikt bez nepieciešamās tradicionālās diagnostikas un ārstēšanas," – paskaidroja doktors Novaks.

Būdams netradicionālās medicīnas pretinieks, viņš tomēr uzskata, ka arī tai ir sava niša, taču tik un tā vispirms nepieciešama mūsdienīga diagnostika, ko veic diplomēts ārsts.

Ja cilvēkam radušās veselības problēmas, vispirms pēc palīdzības jāvēršas pie mediķiem, uzsvēra Vasilijs Novaks.

Dažkārt pietiek konsultāciju pa tālruni

V.Novaks paskaidroja, ka nav nepieciešamības katrā gadījumā nekavējoties doties pie ģimenes ārsta vai cita speciālista – dažkārt pietiek ar konsultācijām pa tālruni.

"Cilvēki parasti ķeras pie alternatīvās medicīnas ne jau tāpēc, ka nevar savlaicīgi nokļūt vizītē pie speciālista, bet gan tāpēc, ka ir slikti informēti, nezina un neaptver visus riskus, kas saistīti ar dažādu ārstēšanās metožu un diagnostikas izvēli," – paskaidroja ārsts.

Cilvēki ar smagām slimībām ir lētticīgāki

Veselības departamenta Ziemeļu reģionu nodaļas vadītāja Estere Epika ir pārliecināta: rodoties veselības problēmām, vienmēr jāvēršas pie ārstiem.

Viņa uzsvēra: ir svarīgi, lai cilvēki varētu saskatīt starpību starp medicīnu un alternatīvo ārstēšanos.

Par pseidomedicīnas upuri var kļūt jebkurš. Riska grupā iekļūst cilvēki, kam diagnosticētas smagas slimības, tāpēc viņi vēlas ticēt skaistiem stāstiem par efektīvām, taču neatzītām ārstēšanās metodēm.

Pseidodakteriem raksturīgas iezīmes:

  • Izturēšanās un solījumi ir emocionāli un uzmācīgi. Sola vienkāršu un ātru risinājumu problēmām, kam patiesībā vajadzīgs laiks. Balstoties uz dažādām "sazvērestības teorijām", viņi iezīmē konfrontāciju ar visu pārējo pasauli un pārmet ļaunus nodomus mediķiem un valstij.
  • Personiskā pieredze. Savus vārdus pseidodakteri apstiprina ar "personisko pieredzi", turklāt savā leksikā bieži izmanto sarežģītus formulējumus un terminus.
  • Šie "speciālisti" vienmēr izmanto frāzes par to, ka par naudu domāt nevajag, veselība ir svarīgāka.
Ziņu lente
0