Somija gatavojas Rail Baltica: projektam piešķirti 2 miljoni eiro

© Sputnik / Maria Plotnikova / Pāriet pie mediju bankasСеверная железная дорога Воркута - Лабытнанги
Северная железная дорога Воркута - Лабытнанги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušā gada rudenī Somijas Transporta ministrija informēja, ka gatavojas partnerattiecībām ar projektu Rail Baltica.

RĪGA, 2. februāris – Sputnik. Somijas Transporta ministrija informēja par holdinga izveidi, kura uzdevums būs Somijas interesēs īstenojamo lielāko dzelzceļa projektu izstrāde un kontrole, liecina informācija resora vietnē.

Holdinga kompānijas darba nosaukums – Oy Suomen Rata Ab. Valsts tam jau atvēlējusi 100 miljonus eiro.

Transporta ministrija paziņoja, ka šie līdzekļi tiks sadalīti noteiktā kārtībā.

Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Lēnīgie baltieši var palikt bez ES naudas Rail Baltica būvdarbiem

"Kompānija, kas atbild par ātrgaitas dzelzcela satiksmes attīstību, saņems 16 miljonus eiro, kompānija, kas atbild par ātrgaitas dzelzcela satiksmes attīstību galvaspilsētas reģionā un Turku pilsētā, saņems 10 miljonus, organizācija, kas atbilt par ritošo sastāvu – 71 miljonu, kompānija, kas kontrolē projektu Rail Baltica – 2 miljonus," – teikts paziņojumā.

Plānots, ka sākumposmā holdings palīdzēs projekta dokumentācijas sagatavošanā un citos jautājumos, kas rodas projekta sākumā, kā arī atradīs privātos investorus. Transporta ministrijas provizoriskās aplēses liecina, ka šo projektu īstenošanai tuvāko 12 gadu laikā būs nepieciešami aptuveni 7,5 miljardi eiro.

2018. gada 30. novembrī Somijas Transporta ministrija paziņoja, ka gatavojas partnerattiecībām ar projektu Rail Baltica, kam jāatbilst noteiktiem Somijas noteikumiem. Piemēram, kopuzņēmumam, kas atbild par dzelzceļa celtniecību, RB Rail AS ir jāatbild par visu jautājumu koordinēšanu, piemēram, ES finansējumam ir jānāk caur šo uzņēmumu, turklāt konkursa iepirkumos jāiekļauj instrukcijas, kas nodrošina iepirkumu pārskatāmību.

Ekskavators - Sputnik Latvija
Mierīgai dzīvei beigas: karjeru Rail Baltica vajadzībām ierīkos līdzās dzīvojamām mājām

Rail Baltica ir dzelzceļa projekts ar ES standarta sliežu platumu, ES izstrādāto vilcienu kustības kontroles sistēmu. Tā vedīs no Tallinas cauri Baltijas valstīm līdz Varšavai. Projektu koordinē RB Rail AS, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopuzņēmums.

Rail Baltica trases garums Igaunijā – 300 kilometri, Lietuvā – 360 km, Latvijā – mazliet vairāk nekā 300 km.

Vienošanās par Rail Baltica celtniecību tika parakstīta 2017. gada 31. janvārī Tallinā, Baltijas valstu premjerministru tikšanās laikā. Līgumā iekļautas valstu saistības, kas nepieciešamas dzelzceļa satiksmes izveidei ar Centrāleiropu.

Dzelzceļa Rail Baltica orientējošās izmaksas – aptuveni 6 miljardi eiro. Lielāko daļu finansējuma nodrošinās ES fondi.

Ziņu lente
0