ES draud ASV ar pārrunu pārtraukšanu tirdzniecības jautājumos

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФлаги США и Европейского совета в Брюсселе
Флаги США и Европейского совета в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība gatava ieņemt stingrāku pozīciju tirdznieciskajās pārrunās ar ASV, jo amerikāņi neplāno atcelt ieviestās paaugstinātās nodevas metāla produkcijai no ES un draud ar soda naudu par automašīnu ievešanu no ES.

RĪGA, 1. janvāris — Sputnik. Eiropas Savienība neatcels nodevas ASV uzņēmumu precēm līdz brīdim, kad ASV atteiksies no iepriekš ieviestajām paaugstinātajām likmēm tērauda un alumīnija importam. Ja Vašingtona palielinās tarifus automašīnu importam no Eiropas, pārrunas tiks pārtrauktas, portālā Sputnik Igaunija pastāstīja Aleksejs Toms.

Brisele publicējusi memorantu par sarunām ar ASV, kurās izskanējis stingrāks tonis apspriedē par problēmām tirdzniecībā ar transatlantisko partneri.

Президент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Politika
Jau divus gadus amatā: Trampa prezidentūras skumjā gadadiena

ES tirdzniecības komisāres Sesīlijas Malmstrēmas atskaite par sarunām Vašingtonā ieturēta stingrākā tonī, nekā bija gaidāms, ņemot vērā iepriekš pausto Briseles gatavību izvēlēties kompromisu. Iespējams, dialogs ar ASV tirdzniecības pārstāvi Robertu Laithaizeru kopējās darba grupas (EWG) sastāvā nav īpaši sekmīgs ES, un Brisele nolēmusi "pacelt balsi".

Iepriekš vēstīts, ka ES pārsūdzēja Pasaules tirdzniecības organizācijā ASV ieviestās paaugstinātās nodevas melnajām olīvēm no Spānijas. Brīdis, kurā sūdzība iesniegta, liek domāt arī par Briseles neapmierinātību ar ASV viedokli un nodomu "parādīt zobus" amerikāņiem.

Eiropa atteikusies atvērt savu tirgu ASV fermeriem

"Visām diskusijām un pārrunām tirdzniecības jautājumos, kurās iesaistīta ES, jābūt absolūti pārskatāmām un visaptverošām, izņēmums nav arī pašreizējā apspriede par problēmām ar ASV," - paziņoja Sesīlija Malmstrēma. — Pēc Eiropas Komisijas sagatavoto iepriekšējo piedāvājumu publikācijas par mandāta piešķiršanu (oficiālajām pārrunām un līgumu noslēgšanai ar ASV – red.) mēs ziņojam arī par pašu apspriežu niansēm (darba grupas ietvaros – red.). Katrs interesents var uzzināt, par ko mēs runājam un – vēl svarīgāk, – par ko mēs nerunājam. Piemēram, mēs neplānojam nekādas pārrunas ar ASV par lauksaimniecības produkcijas tarifu samazināšanu vai atcelšanu."

Sesīlija Malmstrēma atskaitē nožēloja, ka ASV neizvērtē iespēju atcelt iepriekš noteiktās paaugstinātās likmes tērauda un alumīnija importam.

2018. gada 1. jūnijā sperto prezidenta Donalda Trampa administrācijas soli Eiropa novērtēja kā tirdzniecības kara pieteikumu, no kā ES vēlētos izvairīties. Atbildei Brisele ieviesa nodevas virknei tradicionālo ASV preču, kuru imports ES sastāda 2,8 miljardus eiro gadā.

Eiropa demonstrē neapgrūtinošu vēlmi piekāpties

Pēc tam saskaņā ar pamiera vienošanos, ko panāca Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers un Donalds Tramps, abu pušu uzbrukumi tika apturēti, un patlaban iestājies "trausls" miers.

Скважина по добыче сланцевого газа. - Sputnik Latvija
Slānekļa revolūciju ASV nāksies piebremzēt, uzskata eksperti

Brisele demonstrēja vairākus labas gribas soļus: ziņoja, ka sāks ievest sašķidrināto dabasgāzi no ASV (ja tās cena būs konkurētspējīga) un radikāli palielinās amerikāņu sojas iepirkumu (tas jau noticis pats no sevis, ņemot vērā zemo cenu), nesen Eiropas Komisija informēja Vašingtonu, ka tagad soju no ASV iespējams izmantot bioloģiskās degvielas ražošanai, tāpēc izejvielas iegāde vēl pieaugs. Taču, spriežot pēc Sesīlijas Malmstrēmas atskaites toņa, Vašingtona neizrāda vēlmi salīgt mieru. Lai arī vairākos jautājumos panāktas provizoriskas vienošanās (piemēram, nolemts vienkāršot abām pusēm medikamentu un veterināro preparātu, medicīnas iekārtu un vairāku ķimikāliju sertifikācijas procedūru), ASV neplāno atcelt ieviestās nodevas metāla importam no ES un draud noteikt paaugstinātas likmes automašīnām no Eiropas.

Ziņu lente
0