Izstāšanās no BRELL neizslēdz Baltijas un Kaļiņingradas energosistēmu mijiedarbību

© Sputnik / Sergey MelkonovОпора линии электропередачи
Опора линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas, Baltkrievijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas energosistēmu pārstāvji apsprieda Baltijas pievienošanās Eiropas energosistēmai tehnoloģiskos aspektus un turpmākās starpvalstu elektrolīniju izmantošanas iespēju.

RĪGA, 30. janvāris – Sputnik. Krievija, Baltkrievija un Baltijas valstis izpētīs turpmākās starpvalstu elektrolīniju izmantošanas iespēju pēc Baltijas valstu energosistēmu sinhronizācijas ar Eiropu un iziešanu no BRELL enerģijas loka, teikts Krievijas "Vienotās energosistēmas Sistēmas operatora" paziņojumā.

Krievijas, Baltkrievijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas energosistēmu pārstāvji energosistēmu komitejas sēdē Viļņā apsprieda Baltijas pieslēgšanās Eiropas energosistēmai tehnoloģiskos aspektus.

Счетчик электрической энергии - Sputnik Latvija
Jauns kabelis, jauni tarifi: Baltija samaksās par personīgo slēdzi

"Mums kopīgiem spēkiem būs jāizstrādā turpmākās starpvalstu elektrolīniju izmantošanas iespējas starp Apvienoto Baltkrievijas energosistēmu, Krievijas vienoto sistēmu un Baltijas energosistēmām, jāizskata dažādi piedāvātie varianti, tostarp iekonservēšanu un pastāvīgās strāvas ieliktņu ierīkošanu, kā arī Baltijas valstu energosistēmu pārejas programmas uz atsevišķu darbību, bez Krievijas vienotās energosistēmas un Baltkrievijas Apvienotās energosistēmas," paziņoja "Vienotās energosistēmas Sistēmas operatora" valdes priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Pavluško.

Taču sēdes dalībnieki vienojās izskatīt Baltijas tīklu operatoru piedāvājumus par Baltijas valstu energosistēmu un Kaļiņingradas energosistēmas savstarpējās darbības iespējamajiem variantiem tās darbības drošumam pēc Baltijas valstu sinhronizācijas ar Eiropu.

Высоковольтные линии электропередачи - Sputnik Latvija
Iziešana no BRELL neatbrīvos Baltiju no Krievijas elektroenerģijas importa

Šobrīd Kaļiņingradas apgabala energosistēmas saikne ar pārējo Krievijas daļu tiek īstenota cauri Baltkrievijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas elektrotīkliem. Reģiona enerģētisko neatkarību nodrošinās četras jaunas elektrostacijas, kuru summārā jauda būs ap 1 GW. KF Enerģētikas ministrijas vadītāja vietnieks Andrejs Čerezovs 26. decembrī paziņoja, ka Kaļiņingradas apgabala energosistēmas darbības testēšana izolētā režīmā plānota 2019. gada maijā.

2018. gada jūnijā Baltijas valstis, Polija un Eirokomisija Briselē parakstīja politisko vienošanos par Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas tīkliem. Līdz 2025. gadam Baltijas valstīm būs līdz galam jāiziet no BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Latvija, Lietuva) enerģijas loka. Eirokomisija piešķīrusi Baltijas valstīm 323 miljonus eiro republiku energosistēmu sinhronizācijas projekta ietvaros ar kontinentālās Eiropas tīkliem.

Ziņu lente
0