Vācu žurnālists ar anekdotes palīdzību izskaidroja rietumu preses brīvības standartus

© Sputnik / Вадим АнцуповНемецкий журналист и политолог Александр Сосновский
Немецкий журналист и политолог Александр Сосновский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to, kāpēc tika slēgtas Sputnik lapas sociālajā tīklā Facebook un kā tiek filtrēta patiesība rietumu medijos, viedokli paudis vācu žurnālists un politologs Aleksandrs Sosnovskis.

RĪGA, 25. janvāris – Sputnik. Īstam žurnālistam katrs notikums jāatspoguļo tā, kā tas notiek, bez interpretācijas vēlamajā gaismā – tas bieži sastopams mūsdienu medijos, uzsvēra vācu žurnālists un politologs Aleksandrs Sosnovskis. Šādu viedokli viņš pauda jautājumā par Sputnik lapu Facebook masveida bloķēšanu, vēsta Sputnik Igaunija.

"Es atbalstu sarunu ar visiem. Kad rakstīju par karu Čečenijā un mēģināju savulaik intervēt Šamilu Basajevu, vācieši vaicāja, vai es intervētu Usamu ben Ladenu. Tolaik atbildēju, ka sagatavotu interviju un publicētu tādu, kāda tā ir," – teica Sosnovskis un piebilda, ka nav nekādas jēgas rīkoties citādi.

Turklāt jāpublicē arī alternatīvais viedoklis jebkurā strīdīgā jautājumā, ja to iespējams saņemt. Situācija, kas izveidojusies ap Sputnik – masveidā tika slēgtas portāla lapas Facebook un Instagram, pie tam citi mediji pat necentās saņem paša Sputnik vadības komentārus, ilustrē tipisku Rietumu pieeju preses brīvības un godīguma izpratnei.

"Tāpēc nesaskatu neko jaunu Facebook rīcībā," – atzīmēja žurnālists. Kā piemēru viņš minēja vārda brīvību Vācijā – tā ir brīva tiktāl, cik ļauj redakcijas politika.

"Pieņemsim, runa ir par Krieviju un dopinga skandālu. Redaktors publicēs tikai to fragmentu, kas skars Krievijas vainu dopinga skandālā, bet Krievijas darbības izlaidīs. Viņiem nevar pārmest melus. Viņi ir pateikuši patiesību. Taču viņi nav pateikuši visu patiesību," – paskaidroja Sosnovskis un uzsvēra, ka tieši tā tiek veidots sabiedriskais viedoklis.

Немецкий журнал Spiegel - Sputnik Latvija
Skandalozais Spiegel reportieris piesavinājies ziedojumus bāreņiem

Pēc žurnālista domām, tas, kas noticis ar Sputnik ir tipiski centieni "apgraizīt" viedokli, informāciju – tā tiek publicēta kontekstā, kā tas nepieciešams ideologiem, kuri to interpretē.

Kā piemēru žurnālists minēja skandalozo žurnālista ētikas pārkāpumu vācu izdevumā Spiegel, kura žurnālists ilgus gadus saņēmis prēmijas par reportāžām no Sīrijas. Viņš tajās atainoja cilvēku ciešanas redakcijai nepieciešamajā gaismā. Vēlāk noskaidrojās, ka tie bija meli, un Spiegel sīā šriftā atvainojās lasītājiem.

Vienlaikus, žurnālists atzīmēja, iespējams, tiek publicēti neviena nepierādīti materiāli par "Kremļa aģentiem". Un par to neviens neatvainojas.

Aleksandram Sosnovskim tamlīdzīgas situācijas atgādina veco anekdoti par sinagogu, kurā viens ebrejs saka otram:

Главный редактор телеканала RT и МИА Россия сегодня Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Simoņana: tikai muļķis ticēs Facebook "liberālismam"

— Vai jūs zināt, ka Rabinoviča meita ir prostitūta?

— Viņam taču nav meitas.

— To es nezinu. Manā ziņā bija pateikt.

Iepriekš vēstīts, ka 17. janvārī tika dzēstas 364 lapas Facebook, jo tās bijušas saistītas ar Sputnik. Pazuda arī vairāk nekā simt lapas Instagram, jo tās bijušas saistītas ar Krieviju.

"Lēmums neapšaubāmi ir tīri politisks, faktiski tā ir cenzūta – bloķētas septiņas redakciju lapas tuvākajās ārvalstīs. Sputnik redakcija laiž klajā ziņas un dara to labi. Ja bloķēšana ir Facebook vienīgā reakcija uz kvalitatīvu mediju darbu, jautājumu nav – viss ir skaidrs. Taču ir arī cerība, ka veselais saprāts gūs virsroku. Lasiet Sputnik," — paziņoja Sputnik preses dienests, atbildot uz Facebook vadības naidīgajām darbībām.

Ziņu lente
0