Līderis Eiropā: Igaunija pārsteigusi ar rūpnieciskās ražošanas izaugsmi

© Sputnik / Sergey MelkonovПроизводство 3D-принтеров компания MASS PORTAL находится в Риге
Производство 3D-принтеров компания MASS PORTAL находится в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oktobrī fiksētais rūpnieciskās produkcijas pieaugums Igaunijā turpinās, un tempu ziņā pacēlis to pirmajā vietā starp 25 ES valstīm (Austrijas, Beļģijas un Kipras dati Eurostat atskaitē nav iekļuvuši).

RĪGA, 16. janvāris — Sputnik. Eiropas statistikas dienesta (Eurostat) dati liecina, ka Igaunijā fiksēts lielākais rūpniecības produkcijas apjoma pieaugums gadā – šis rādītājs pieaudzis par 7,9% salīdzinājumā ar šo periodu gadu iepriekš, vēsta Sputnik Igaunija.

Gada pieaugums Polijā sasniedzis 5,3%, Ungārijā — 3,5%, Slovākijā — 3,3%, Grieķijā — 3,1%, Lietuvā — 2,9%.

Kritums fiksēts Īrijā(-9,1%), Vācijā (-5,1%), Portugālē (-2,9%), Spānijā (-2,8%), Itālijā (-2,6%), Francijā (-1,9%), Luksemburgā un Lielbritānijā (-1,8%) un Horvātijā (-0,9%).

Производство фольги на заводе Русал Саянал - Sputnik Latvija
Tērauda krīze: Eiropas Savienība glābj savu rūpniecību no konkurentiem

Rūpnieciskās produkcijas apjoma krišanās mēnesī reģistēta 15 ES valstis, pieaugums – astoņās valstīs, Nīderlandē un Polijā ražošanas apjomi nav mainījušies.

Lielākais kritums mēnesī atzīmēts Īrijā (-7,5%), lielākais pieaugums – Igaunijā (+4,5%).

Visā Eiropas Savienībā rūpniecības kritums sasniedzis 2,2% gadā, 1,4% - mēnesī, bet eirozonā – 3,3% un 1,7% atbilstoši.

Iepriekš vēstīts, ka rūpnieciskās produkcijas apjomu pieaugums pārsvarā fiksēts apstrādes nozarē un enerģētikā. Pie tam Statistikas departamenta dati liecina, ka ražošana kalnrūpniecības nozarē manāmi sarukusi.

Šogad eksperti prognozē tālāku Igaunijas ekonomikas pieaugumu. Piemēram, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija gaida valsts IKP pieaugumu par 3,5%. Vienlaikus Eiropas Komisijas eksperti prognozē, ka IKP pieaugums nepārsniegs 2,8%.

Igaunijas Statistikas departamenta dati liecina, ka vidējā alga brutto valstī patlaban veido 1291 eiro – salīdzinājumā ar šo periodu pērn, tā pieaugusi par 7,5%. Taču statistiķi atzīmēja, ka cenu pieauguma dēļ reālā alga 2018. gadā augusi divreiz lēnāk nekā vidējā alga brutto. Viņu ārvalstu kolēģi uzskata, ka šī tendence, iespējams, pieaugs.

Ziņu lente
0