Politika

Lielbritānija tuvojas haosam un "cietajam" Brexit: kā Terēza Meja iegājusi vēsturē

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПремьер-министр Великобритании Тереза Мэй выступает на саммите Европейского Союза в Брюсселе
Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй выступает на саммите Европейского Союза в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Terēzas Mejas vēsturiskā sakāve parlamentā tuvina Lielbritāniju slieksnim, aiz kura valsti sagaida politiskais haoss.

RĪGA, 16. janvāris — Sputnik. Lielbritānijas parlaments ar balsu vairākumu noraidījis vienošanās projektu Brexit jautājumā, ko ierosinājusi valsts premjerministre Terēza Meja. Balsojums notika otrdien, 15. janvārī vēlā vakarā, vēsta Sputnik Igaunija.

Pret darījumu ar ES atbilstoši iepriekš saskaņotiem noteikumiem iebilda 432 deputāti, bet "šķiršanos" no Eiropas Savienības atbalstīja 202 politiķi, vēsta telekanāls Euronews. Atzīmēts, ka Lielbritānijas vēsturē tā ir Ministru kabineta vadītāja smagākā sakāve pēdējo 100 gadu laikā.

Флаги Британии и Евросоюза - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība nemainīs Brexit noteikumus

Pēc tik smagas neveiksmes vairs nav gandrīz nekādu "maigā" Brexit iespēju, vēsta RIA Novosti. Iespējami sekojoši varianti: izstāšanās no ES bez vienošanās (tā var radīt katastrofu valsts ekonomikā) vai Brexit datuma atlikšana uz vēlāku laiku, ārkārtas vispārējās vēlēšanas vai jauns referendums, kas teorētiski varētu pat atcelt  Brexit.

Pagaidām zināms tikai tas, ka 21. janvārī Terēzai Mejai jāiesniedz parlamentā jauns plāns par izstāšanos no Eiropas Savienības, turklāt alternatīvais variants nevar ne mazākajā mērā līdzināties jau noraidītajam darījumam.

Ja Lielbritānijas parlaments noraidīs arī šīs iniciatīvas, turklāt tāda scenārija izredzes ir visai lielas, valstī var sākties politiskais haoss, kādu tā nv pieredzējusi ilgus gadu desmitus.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs jau pauda nožēlu par to, ka Lielbritānijas parlaments nav atbalstījis vienošānos par Brexit.

Lielbritānijas un ES karogi Bigbena fonā - Sputnik Latvija
"Nevaram atslābt, ja nu kaut kas noiet greizi": Latvija izstrādājusi Brexit pozīciju

"Diemžēl Lielbritānijas parlaments nobalsojis pret BREXIT vienošanos, darīsim visu, lai mūsu valstspiederīgo un uzņēmēju intereses tiktu aizstāvētas, un Latvija būtu gatava jebkuram notikumu pavērsienam", - viņš uzrakstīja savā lapā Facebook.

Iepriekš Latvijas valdība apstiprināja oficiālo pozīciju jautājumā par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, kas ļaus Latvijai balsot Eiropas struktūrās, kad tiks lemts jautājums par Brexit vienošanos, un aiztāvēt Lielbritānijā dzīvojošo Latvijas valsts piederīgo sociālekonomiskās tiesības. 

Tiesa, Latvijas oficiālajai pozīcijai, kas ietver Lielbritānijā dzīvojošo Latvijas valsts piederīgo sociālekonomiskās tiesības, būs nozīme tikai tad, ja briti parlamentā ratificēs gan izstāšanās līgumu, gan arī nākotnes attiecību deklarāciju.

Ziņu lente
0