Brisele gatava pielikt punktu vīriešu šovinismam Igaunijā

Европейские флаги перед Европейской комиссией
Европейские флаги перед Европейской комиссией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas komisija uzskata par nepietiekamiem vairāku ES valstu centienus izlīdzināt sieviešu un vīriešu algas un gatavojas apņēmīgi iejaukties cīņā par dzimumu vienlīdzību.

RĪGA, 15. janvāris — Sputnik. Eiropas Savienība varētu ieviest "ārējo pārvaldi" Igaunijas darbam ar mērķi samazināt vīriešu un sieviešu darba atalgojuma līmeņa starpību. Tallinas un citu Eiropas valstu pasākumi atzīti par nepietiekamiem, jo, spriežot pēc statistikas datiem, valstī dzīvojošās daiļā dzimuma pārstāves par vienlīdzīgu darbu vēl joprojām saņem aptuveni par ceturto daļu mazāk nekā vīrieši. EK paziņoja, ka sāk publiskās konsultācijas ar mērķi izstrādāt pasākumus cīņai par dzimumu vienlīdzību darba samaksas aspektā, portālā Sputnik Igaunija vēsta Aleksejs Toms.

Visām ieinteresētajām ES iedzīvotājām dāvāta iespēja paust viedokli ar īpaši izstrādāta resursa palīdzību, pastāstīt interesantas un nepatīkamas nianses par savu nacionālo valdību vai ierosināt metodes, ar kuru palīdzību iespējams atrisināt darba algas nevienlīdzības problēmu.

Parasti ES organizē atklātas konsultācijai, ja tai jau ir izstrādāts risinājuma projekts un iestāde ir pārliecināta, ka bez tās iejaukšanās problēmu atrisināt nav iespējams.

Citiem vārdiem sakot, gaidāms, ka ES gatavo jaunu direktīvu, kas noteiks obligātas vispārējās prasības vīriešu un sieviešu atalgojuma apmēra ziņā vai ieviesīs citus pasākumus dzimumu vienlīdzības pārnacionālās kontroles organizēšanai.

EK atgādināja, ka vienlīdzīgas apmaksas princips par vienādu darbu iekļauts ES pamata dokumentos, ko parakstījušas visas dalībvalstis, tātad šī principa pārkāpšana liecina, ka tiek ignorēti savienības pamatprincipi, un pat to jāsoda.

Igaunija joprojām ieņem līdera vietu no sieviešu nevienlīdzības viedokļa

Eiropas Komisija uzskata, ka iepriekš pieņemtās direktīvas un vienošanās nelīdz, un situācija nav manāmi mainījusies uz labo pusi. Atzīmēts, ka nenozīmīgi pozitīvi rezultāti vērojami statistikas datos, ko iesniegusi liela daļa savienības valstu, taču pasliktināšanās saskatāma Bulgārijā, Čehijā, Itālijā, Latvijā, Polijā un Portugālē. Tiešas un netiešas dzimumu diskriminācijas rezultātā vīrieši ES vidēji saņem par 16,2% lielāku algu nekā sievietes par tādu pašu darbu. Tiesa, situācija valstīs ir atšķirīga, piemēram, Rumānijā sievietes saņem tikai par 1% mazāk nekā vīrieši, bet Igaunijā – par 23,5%.

Денежные сбережения - Sputnik Latvija
Latvija nonākusi pie bīstamas robežas: eksperti iesaka krāt naudu

Brisele aprēķina vīriešu un sieviešu algu starpību, ņemot vērā tikai tās specialitātes, kurās algu atšķirību var uzskatīt par neattaisnotu. Ierēdņi apgalvo, ka daudzās Centrālās un Austrumeiropas valstīs sieviešu darbu naudas izteiksmē vērtē zemāk nekā vīriešu darbu augstāk par vidējo rādītāju ES. Tas ir, šajos reģionos attieksme pret sieviešu darbu ir daudz labāka nekā Rietumeiropā.

Taču Čehija, Slovākija un Igaunija demontrē feministēm ļoti nepatīkamu izņēmumu. Igaunija pat tiek uzskatīta par viriešu šovinisma nekaunīga triumfa teritoriju.

Statistikas dati apstiprina dzimumu nevienlīdzības faktu

Igaunijas statistika demonstrē mazliet citādu ainu. Dati par 2018. gadu liecina, ka sievietas par tādu pašu darbu saņem aptuveni par 21% mazāk nekā vīrieši. Rādītājs ir mazliet labāks nekā Eiropas Komisijas dati un rāda, ka dzimumu vienlīdzības aizstāvjus vēl joprojām gaida liels darbs.

Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Pasvītroja Lietuvas nabadzību: kāpēc lietuviešus neapmierina eiro ieviešana

Ievērības cienīgs ir fakts, ka rādītājs gandrīz nemaz nav mainījies salīdzinājumā ar stāvokli 2014. gada rudenī. Portāls Sputnik Igaunija vairākkārt stāstīja, kā valsts "dabū pa ādu" no Eiropas feministēm par šiem datiem. Vairāki igauņu politiķi liek saprast, ka statistika ir kļūdaina.

"Tas vienkārši nav godigi," – darba algas nevienlīdzības rādītāju ļoti sievišķīgi komentēja ES komisāre Vera Jourova, kuras viedokli publicēja EK preses dienests. Atklātās konsultācijas ilgs līdz 5. aprīlim. To rezultāti dāvās Briselei pamatu risināt Igaunijas problēmu, ieviešot savdabīgu pārnacionālo vienlīdzīgas apmaksas direktīvas kontroli.

Ziņu lente
0