ASV vēstnieks Vācijā paziņoja par iespējamām sankcijām saistībā ar "Ziemeļu straumi 2"

© Photo Nord Stream 2 / Paul LangrockТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV vēstniecībā norādīja, ka tie nav draudi, bet skaidra ASV politikas paušana.

RĪGA, 13. janvāris – Sputnik. ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels nosūtīja vēstules virknei vācu uzņēmumu un deva mājienu uz ASV sankciju ieviešanas iespējamību par atbalstu "Ziemeļu straumei 2", vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Bild.

"Jums ir zināms, ka ASV uzstājīgi iestājas pret "Ziemeļu straumi 2" <…> Gāzesvads nes nopietnas ģeopolitiskas sekas mūsu Eiropas sabiedrotajiem un partneriem. Mūsu bažām ir plašs atbalsts. ES dalībvalstis no Austrumeiropas, daudzas valdības Rietumeiropā un Kanāda iestājas pret projektu. Šie partneri atbalsta mūsu raizes saistībā ar pieaugošo Krievijas agresīvo uzvedību, it sevišķi Maskavas enerģētisko resursu izmantošanu politisko un ekonomisko sviru kārtā," - teikts Grenela vēstulē, kura nonākusi izdevuma rīcībā.

Izdevums uzskata, ka šādas vēstules tika nosūtītas virknei kompāniju, kuras izvērtēja tās kā spiedienu.

"Līdz ar to manas valdības vārdā es lūdzu, lai jūsu kompānija izskata draudus, kurus šis projekts rada Eiropas enerģētiskajai drošībai, kā arī reputācijas zaudējumus un sankciju risku, kurš ar ir asociēts ar to," - piebilda Grenels.

"Vēstule nav jāuztver kā draudus, bet kā skaidru ASV politikas paušanu," - paziņoja izdevumam vēstnieka pārstāvis.

Projekts "Ziemeļu straume 2"

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes Baltijas jūras dibenā līdz Vācijai. Pret "Ziemeļu straumi 2" iebilst vairākas valstis, it īpaši Ukraina, kas baidās zaudēt Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus, un ASV, kas lolo ambiciozus plānus piegādāt Eiropā savu SDG. Arī Latvija, Lietuva un Polija pauda neapmierinātību ar "Ziemeļu straumi 2", jo uzskata, ka tas esot politisks projekts.

Krievija jau vairākkārt paziņojusi, ka "Ziemeļu straume 2" ir absolūti komerciāls un konkurences projekts, un norādīja, ka tas neparedz Krievijas gāzes tranzīta izbeigšanu caur Ukrainu uz ES.

Ziņu lente
0