Darījums gatavs: Bartolomejs parakstīja tomosu par Ukrainas "jaunās baznīcas" autokefāliju

© YASIN AKGULПрезидент Украины Петр Порошенко и Константинопольский патриарх Варфоломей
Президент Украины Петр Порошенко и Константинопольский патриарх Варфоломей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tas, par ko sapņoja Ukrainas varasiestādes un pats prezidents Petro Porošenko, ir noticis: Konstantinopoles patriarhs Bartolomejs Stambulā parakstīja tomosu par autokefālijas piešķiršanu Ukrainā izveidotajai jaunajai baznīcas struktūrai.

RĪGA, 6. janvāris – Sputnik. Lai piedalītos parakstīšanas ceremonijā, kura notika sestdien, 5. janvārī, Turcijā ieradās visa valsts politiskās vadības virsotne: Ukraians prezidents Petro Porošenko, Augstākās Radas spīkers Andrejs Parubijs, ekonomiskās attīstības ministrs Stepans Kubivs, aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks un citi. Ieradās arī bijušais Ukrainas prezidents Viktors Juščenko un Ukrainas "jaunās baznīcas" vadītājs Epifānijs, vēsta Sputnik Igaunija.

В Риге состоялась встреча чудотворной Курской-Коренной иконы Пресвятой Богородицы Знамение - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājiem aizliegts apmeklēt Ukrainas jaunās baznīcas dievnamus

Visi viņi pirms dokumenta parakstīšanas piedalījās lūgšanā, kura notika Stambulas Svētā Georga baznīcā.

Iepriekš ziņots par to, ka Kijevā 15. decembrī, pēc Ukrainas prezidenta Petro Porošenko un Konstantinopoles patriarha Bartolomeja iniciatīvas notika "apvienošanās sanāksme", kurā tika ievēlēts jaunās "autokefālās baznīcas" jaunais vadītājs.

Krievijas pareizticīgo baznīca nosauca Kijevas "sanāksmes" kanonisko nozīmi par niecīgu, savukārt Epifānija atzīšanu par teju neizpildāmu uzdevumu.

Maskavas un visas Krievijas patriarhs Kirills nosauca šķeltnieku legalizēšanu Ukrainā par avantūru. Pirms Jaunā gada vēstulē Konstantinopoles patriarham Bartolomejam viņš pēdējo reizi aicināja viņu pārdomāt un "atteikties no sarunāšanās ar šķeltniekiem Ukrainā un dalības viņu atzīšanas politiskajā avantūrā", jo tas darīs galu patriarha Bartolomeja valdīšanai pareizticīgo pasaulē.

Объединительный собор на Украине - Sputnik Latvija
Krievijas Pareizticīgā baznīca: "Apvienošanās sinode" Kijevā – "bandītu bars"

Pirms dažām dienām Bartolomejs nosūtīja vēstules vietējām pareizticīgo baznīcām ar aicinājumu atzīt "Ukrainas jauno baznīcu". Varšavas un visas Polijas mitropolīts Savva, atbildē uz šo vēstuli paziņoja, ka Polijas baznīca neatzīst šo baznīcas struktūru.

Pēc mitropolīta Savva sacītā, "apvienošanas sanāksme", kura notika 15. decembrī Kijevā, nav atrisinājusi sašķelšanās problēmu, bet gan sarežģījusi to, un atgādināja, ka šajā sanāksmē piedalījās šķeltnieki, kuriem ir atņemts priestera un bīskapa tituls.

Ziņu lente
0