The Guardian: Santa Klausu satrauc globālā sasilšana

© Sputnik / Илья Тимин / Pāriet pie mediju bankasАрхипелаг Земля Франца-Иосифа
Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arktika, Santa Klausa mājas, aizvien vairāk cieš klimata pārmaiņu rezultātā

RĪGA, 26. decembris — Sputnik. Pusducis arktisko pilsētu no Aļaskas līdz Somijai dēvē sevi par Santa Klausa rezidenci, un it visur manāmas globālās sasilšanas sekas, raksta The Guardian.

Netālu no Santas rezidences Zviedrijā, Tomtelandē ziemeļbriežus pārsteidz neierastie laikapstākļi. Pavasarī šajā reģionā sākās plūdi, vasarā netālo mežu iznīcināja ugunsgrēks – šogad Zviedrija cietusi īpašus zaudējumus mežu ugunsgrēkos. Vietējos slēpju ceļus un kalnu nogāzes palaikam nākas segt ar mākslīgo sniegu. Pirms dažiem gadiem sniega nebija pat Ziemassvētkos.

Izklaides parks Santa Klausa ciemats - Sputnik Latvija
Latvijā ražotās lampas izgaismo Santa Klausa rezidenci

Somu pilsētā Rovaniemi, kurp ik gadus nāk desmitiem tūkstošu vēstuļu Santa Klausam, stāsta, ka aizvadītā vasara bijusi neparasti karsa un sausa, gaisa temperatūra vairākas nedēļas pārsniedza pat +30 grādus. Sniegs ziemā sasniga tik vēlu, ka tūrisma kompānijas bija spiestas steigšus izdomāt jaunas izklaides tūristiem.

Pēdējās nedēļās laikapstākļi atgriezušies agrākajā gultnē, un pilsētas iedzīvotāji, kuru skaits decembrī trīskāršojas, pateicoties tūristiem, no jauna var priecāties par sniegotajām ainavām. Taču vietējie iedzīvotāji ir satraukti. Pat Joulupukki, somu Ziemassvētku vecītis, savā ikgadējā vēstījumā pieminēja nepieciešamību sargāt dabu.

Vēl viena Santa Klausa rezidence atrodas Drobakas pilsētā Norvēģijā, netālu no Oslo. Tā ir pilsēta ar maigu klimatu, tātad "baltu Ziemassvētku" izredzes ik gadus nepārsniedz 60-70%. Šogad Adventes pirmajā dienā lija lietus. Drobakas varasiestādes cīnās ar globālo sasilšanu, kā mācēdamas: līdz Santa Klausa salai kursē elektriskais prāmis, 2030. gadā būs aizliegtas automašīnas pilsētas centrā.

Извержение вулкана Агунг на острове Бали, Индонезия. 27.11.2017 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropieši nobijušies no zemes dzīļu svelmes. Ekologi krīt panikā

Nortpolas pilsētā Aļaskā, kur atrodas 13 metrus augsta Santa Klausa statuja, iestājusies viena no siltākajām ziemām visā novērojumu vēsturē. Tikai aizvadītajā nedēļā temperatūra kritās līdz nullei. Agrāk sniegs parādījās jau oktobrī, bet tagad pilsētniekiem ierastāks ir ledains lietus. ASV klimata pētījumu jaunākie dati liecina, ka Aļaska sasilst ātrāk, nekā jebkura cita vieta pasaulē.

Kanādas (Santa Klausam oficiāli piešķirta šīs valsts pilsonība) Vides un klimata pārmaiņu ministrija atzīmēja, ka globālā sasilšana Arktikā saskatāma ar neapbruņotu aci. Ziemeļpolā ir aizvien vairāk vietu, ko neklāj ledus, atlikušais – kļūst aizvien plānāks. Pēdējo 15 gadu laikā sniegs kūst aizvien agrāk, un tā sega kļūst aizvien plānāka.

Ziņu lente
0