Kodolterorisma draudi lika Krievijai un ASV tikties Helsinkos

© Sputnik / Vadim Zhernov / Pāriet pie mediju bankasЗнак радиации. Архивное фото
Знак радиации. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Teroristu draudi izplatīt radioaktīvos materiālus likuši abu konkurējošo lielvalstu pārstāvjiem sēsties pie pārrunu galda neitrālajā Francijā.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Krievijas un ASV speciālisti tikušies Somijas galvaspilsētā, lai apspriestu radioaktīvo materiālu drošības jautājumus un iespējas nepieļaut to nokļūšanu teroristu rokās, vēsta Sputnik Igaunija.

Abu lielvalstu delegācijās apspriedē bija pa desmit speciālisti. Sēdē piedalījās arī vairāki eksperti no Eiropas, tostarp arī no Somijas.

Tikšanos ierosinaja ASV Nacionālā Zinātņu akadēmija. Visus organizatoriskos jautājumus uzņēmās somu kompānija Hellenberg Limited, kas nodarbojas ar pētījumiem drošības jomā, vēsta portāls Yle.

Somijai ir izdevīgi Krievijas un ASV kontakti tās teritorijā

Kompānijas Hellenberg Limited izpilddirektors Timo Hellenbergs atklāja: lai arī Somija oficiāli nepiedalījās apspriedes organizācijā, taču tā gūst stratēģisku labumu ASV un Krievijas sadarbībā. Šādas tikšanās ir noderīgas arī tāpēc, ka tajās piedalās rūpīgi izraudzīti somu speciālisti.

Kriminālistri strādā Briseles centrālajā stacijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ES pilsētas ir vāji aizsargātas no teroraktiem, tiek veikti pasākumi

Savukārt Glens Švaicers no ASV Nacionālās Zinātņu akadēmijas uzsvēra, ka cīņai pret kodolterorisma draudiem jākļūst globālai. "Lai gūtu panākumus, ir svarīga ASV un Krievijas sadarbība," – uzskata Švaicers.

Krievijas un ASV tikšanās bija privāta, taču Somijas valdība pozitīvi novērtēja ieceri to organizēt Helsinkos – Somijas galvaspilsēta, tāpat kā "aukstā kara" laikos, no jauna kļuvusi par ideālu vietu Maskavas un Vašingtonas pārrunām.

Ziņu lente
0