Vācija nav mainījusi viedokli "Ziemeļu straumes 2" jautājumā pēc EP rezolūcijas

© Photo Nord Stream 2 / Axel SchmidtУкладка труб газопровода "Северный поток — 2"
Укладка труб газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trešdien Eiropas Parlaments pieņēma dokumentu ar aicinājumu atteikties no projekta "Ziemeļu straumes 2" īstenošanas.

RĪGA, 15. decembris — Sputnik. Eiropas Parlamenta rezolūcija gāzesvada "Ziemeļu straume 2" jautājumā nav mainījusi Vācijas valdības viedokli par minēto projektu, portālam RIA Novosti pastāstīja valsts Ministru kabineta preses dienests.

Trešdien sesijā Strasbūrā Eiropas Parlaments pieņēma dokumentu ar aicinājumu atteikties no projekta "Ziemeļu straumes 2" īstenošanas. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka tamlīdzīgām deklarācijām nav nekādas saiknes ar ekonomiku – tā ir politika.

Viņas viedoklim piekrīt ari politiķi Berlīnē.

"Nord Stream 2 vispirms ir ekonomiskais projekts, VFR valdība to jau vairākkārt ir norādījusi," – uzsvēra Vācijas valdības pārstāvis.

Pie tam viņš atgādināja, cik liela nozīme ir tranzīta saglabāšanai cauri Ukrainai.

"Ziemeļu straume 2"

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes Baltijas jūras dibenā līdz Vācijai. Atļaujas tā celtniecībai jau izsniegusi VFR, Somija un Zviedrija. Atlicis saņemt Dānijas piekrišanu, kuras valdība vilcinās, aizbildinoties, ka tik svarīgu jautājumu nevarot izlemt "patstāvīgi".

Глава МИД РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs: Eiropai nāksies maksāt daudz vairāk par gāzi no ASV

Pret "Ziemeļu straumi 2" iebilst vairākas valstis, it īpaši Ukraina, kas baidās zaudēt Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus, un ASV, kas lolo ambiciozus plānus piegādāt Eiropā savu SDG. Arī Latvija, Lietuva un Polija pauda neapmierinātību ar "Ziemeļu straumi 2", jo uzskata, ka tas esot politisks projekts.

Krievija jau vairākkārt apliecinājusi, ka gāzes vads nav ietekmes instruments — tas ir ekonomisks projekts, un tēze par "kaitējumu" Eiropas energodrošībai neiztur kritiku — gluži pretēji, gāzes transporta maršrutu diversifikācija ļaus mazināt tranzīta riskus. Pie tam "Ziemeļu straume 2" līdz Vācijai ir gandrīz par diviem tūkstošiem kilometru īsāks nekā cauri Ukrainai, tāpēc samazinās gāzes piegādes izmaksas.

Ziņu lente
0