Beļģijā radies valdošās koalīcijas sairšanas risks ANO migrācijas pakta dēļ

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasФлаг Бельгии на башне замка графов Фландрии в Генте. Архивное фото
Флаг Бельгии на башне замка графов Фландрии в Генте. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Beļģijas valdības vadītājs iepriekš ANO apsolīja, ka Brisele parakstīs migrācijas aktu, no kura atteikušās vairākas Eiropas valstis.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Flāmu nacionālistu partija, viens no Beļģijas federālās valdības locekļiem piedraudējis izstāties no tās, ja valsts premjerministrs Šarls Mišels dosies uz Marakešu (Maroka) parakstīt ANO migrācijas paktu, vēsta RIA Novosti.

Beļģijas valdības vadītājs iepriekš no ANO tribīnes paziņoja, ka Brisele parakstīs migrācijas aktu, no kura atteikušās vairākas Eiropas valstis. Flāmu nacionālisti no N-VA, kam Ministru kabinetā pieder aizsardzības ministra, iekšlietu ministra un valsts sekretāra migrācijas jautājumos posteņi, pret to iebilda. Beļģijas parlamenta palātās partijas N-VA frakcija ir lielākā.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima noraidījusi ANO paktu par migrāciju

Sestdienas vakarā Briselē "dzelteno vestu" nesankcionēto protestu fonā notika valdības ārkārtas sēde migrācijas pakta jautājumā. Pēc premjerministra ziņojuma iekšlietu ministrs un valsts sekretārs migrācijas jautājumos pameta sēdi.

"Ja valdība vēlas uzņemties saistības Marakešā, mēs to neatbalstīsim. Šarls Mišels rīt aizlidos kā "zviedru koalīcijas" premjers, bet piezemēsies kā "Marakešas koalīcijas" premjers" – N-VA līdera, Antverpenes gubernatora Barta de Vēvera teikto citēja partijas preses dienests.

Par "zviedru" koalīciju pašreizējā federālās valdības koalīcija iedēvēta tāpēc, ka tās sastāvs atgādina Zviedrijas karogu (dzeltens krusts uz zila fona): liberālās partijas (zilā krāsa), flāmu nacionālistu partija (dzeltenā) un flāmu kristīgā partija (krusts).

Savukārt premjers pēc flāmu nacionālistu ultimāta medijos paziņoja, ka uz Marakešu dosies "Beļģijas un valdības vārdā". Vēl vairāk, viņš pateicās N-VA par "pēdējos gados veikto milzīgo darbu".

Valdības galva paziņoja, ka darbs Beļģijas viedokļa saskaņošanai migrācijas pakta jautājumā bija visai ilgs, septembrī lēmumu apstiprinājušas visas partijas un mēģinājumi to pārskatīt patlaban nesastopas ar vienprātību.

Караван мигрантов из Гондураса - Sputnik Latvija
Viņi bučoja krievu tankus: migrācijas pakts sašķēla latviešu inteliģenci

Globālo paktu par drošu, sakārtotu un regulējamu migrāciju šī gada jūlijā saskaņoja visas ANO dalībvalstis, izņemot ASV. Tas skar tādas problēmas, kā migrācijas procesu negatīvo faktoru minimizēšana, migrantu aizsardzība un integrēšana, kā arī regulāras migrācijas ceļu pieejamības veicināšana.
Šobrīd par atteikšanos no dalības ANO migrācijas paktā jau ir paziņojusi Bulgārija, ASV, Austrija, Ungārija, Austrālija, Slovākija, Čehija, Horvātija, Izraēla, Polija un Šveice. Šim dokumentam jābūt pieņemtam ANO samitā Marokā 10.-11. decembrī.

Ziņu lente
0