Ukrainas prezidents ierosinājis rietumvalstīm slēgt ostas Krievijas kuģiem

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЗадержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи
Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas valdība vēl joprojām cer uz ASV un vairāku ES valstu atbalstu Kijevas avantūrā Kerčas šaurumā, ko sekmīgi neitralizēja Krievijas Federālais drošības dienests.

RĪGA, 9. decembris — Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko aicinājis slēgt Eiropas valstu un ASV tirdzniecības ostas Krievijas kuģiem, vēsta Sputnik Igaunija.

Savu ideju viņš paudis intervijā amerikāņu telekanālam Fox News, informēja Ukrainas valsts vadītāja oficiālā vietne.

Президент Литвы Даля Грибаускайте отвечает на вопросы журналистов по ее прибытию на саммит Европейского совета в Брюсселе - Sputnik Latvija
Lietuva ieviesusi sankcijas pret Krieviju pēc incidenta Kerčas šaurumā

Viņaprāt, Krievija bloķē kuģošanu Ukrainas teritoriālajos ūdeņos – tas draud ar nopietnām ekonomiskām sekām Ukrainai.

Prezidents pastāstīja, ka Ukrainai ir divas ostas Azovas jūrā – Mariupolē un Berdjanskā, caur kurām norit 40% metalurģiskās rūpniecības produkcijas eksporta. Viņš atzīmēja, ka "Azovas jūras blokādei" ir nopietnas ekonomiskās sekas. "Mēs nevaram to pieņemt – ne mēs, ne Eiropas Savienība," – uzsvēra P.Porošenko un piebilda, ka tas attiecas arī uz Savienotajām Valstīm.

Ukrainas prezidents klāstīja, ka iespēja iziet cauri Kerčas šaurumam esot bloķēta arī kuģiem, kuri dodas reisos ar ES valstu karogiem.

"Šajā situācijā Krievijas kuģiem jāaizliedz ieeja Eiropas un ASV ostās," – viņš uzskata.

Porošenko piebilda, ka Kijeva aktīvi strādā šajā jomā ar saviem rietumvalstu partneriem. Iepriekš viņš un citas Ukrainas amatpersonas aicina pastiprināt pret Krieviju vērstās sankcijas pēc provokācijas, ko Ukrainas kara flotes jūrnieki organizēja 25. novembrī.

Jūras provokācijas garā vēsture

Spriedzi Azovas jūrā Ukraina pastiprina jau aptuveni no 2018. gada augusta, kad Ukrainas robežsardzes kuteri sāka draudēt Krievijas robežsargu kuģiem ar apšaudēm. Tolaik Ukrainas karavīri radio ēterā atklāti paziņoja: ja Krievijas kuģi un kuteri pietuvosies viņiem 20 kabeļtauvu (3,5 kilometru) attālumā, pa tiem atklāta uguns tiešā tēmējumā.

Глава объединенного комитета начальников штабов Соединенных Штатов, генерал Джозеф Данфорд - Sputnik Latvija
Ģenerālis Danfords pastāstīja, vai ASV karos Ukrainas jūrnieku labad

Ukrainas JKS kārtējā provokācija sākās 24. oktobrī, kad Ukrainas bruņukuteri "Lubni" un "Kremeņčug" Kerčas šaurumā pavadīja kuģi ar Bulgārijas karogu, kas devās ceļā no Mariupoles. Šajā ceļā ēterā vairākkārt izskanēja draudi atklāt uguni pa Krievijas robežsardzes kuģiem, artilērijas iekārtas tika demonstratīvi sagatavotas apšaudei.

Jāpiebilst, ka Krievijas robežsargi nekad nav draudējuši ar ieročiem Ukrainas kuģiem, taču Ukrainas pastāvīgo provokāciju dēļ FDD Robežsardzes dienests bija spiests palielināt savu kuģu un kuteru skaitu pie Kerčas-Jeņikaļskas kanāla un organizēt to šķērsojošo kuģu pārbaudes.

Tirdzniecības kuģniecība norit pilnā mērā

Krievijas rīcībā esošā informācija liecina, ka no 2018. gada 1. aprīļa līdz 1. decembrim cauri Kerčas šaurumam izgājuši 18 783 kuģi. FDD robežsargi pārbaudījuši 2052 kuģus. No tiem 1183 kuģi devās uz Krievijas ostām Azovas jūrā un tikai 869 — uz Ukrainas ostām.

Глава МИД Украины Павел Климкин - Sputnik Latvija
Ukrainā atraduši "labāko sankciju" pret Krieviju

Iepriekš jau vēstīts, ka 25. novembra rītā Ukrainas JKS kuģi "Berdjansk", "Nikopoļ" un "Jani Kapu" pārkāpa Krievijas valsts robežu un devās Kerčas šauruma virzienā. Kuģi vairākas stundas izpildīja bīstamus manevrus, neatbildot uz Krievijas robežsardzes likumīgajām prasībām.

Kuģi ar 22 jūrniekiem un diviem Ukrainas Drošības dienesta darbiniekiem aizturēti. Viņu vidū ir trīs ievainotie, kuri nogādāti slimnīcā un saņem medicīnisko palīdzību. Viņu dzīvībai briesmas nedraud. Krievijas prezidents incidentu raksturoja kā iepriekš sagatavotu provokāciju, ko Ukrainas prezidents Petro Porošenko izmantojis kā ieganstu ārkārtas situācijas ieviešanai Ukrainā prezidenta vēlēšanu priekšvakarā. Viņš atgādināja, ka ekipāžu vidū bija divi UDD darbinieki, kuri faktiski vadīja speciālo operāciju.

Putins uzsvēra, ka Krievijas robežsargi izpildījuši savu uzdevumu, sargājot valsts robežas.

Ziņu lente
0