Asaru gāze un protestu dalībnieku aresti: sestdienas notikumi Parīzē

© Sputnik / Ирина Калашникова / Pāriet pie mediju bankasАкция протеста автомобилистов в Париже
Акция протеста автомобилистов в Париже - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elizejas laukos turpinājās "dzelteno vestu" protesti, kuru dalībnieki iebilst pret cenu un nodokļu pieaugumu.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Sestdien Elizejas laukos Parīzē sapulcējās aptuveni tūkstotis protesta akciju dalībnieku. Jau pirms mītiņa tika aizturēti vairāki simti cilvēku, informēja Sputnik Francija.

Aresti un sadursmes ar policiju

Sestdienas rītā dažādos Parīzes rajonos sāka pulcēties "dzelteno vestu" grupas – akcijas dalībnieki, kuri iebilst pret cenu un nodokļu pieaugumu. Lielākais akcijas dalībnieku skaits – aptuveni tūkstotis mītiņa dalībnieku – ieradās Elizejas laukos. Liels skaits veikalu un izklaides iestādes tika slēgtas drošības apsvērumu dēļ.

© Sputnik / Ирина Калашникова / Pāriet pie mediju bankas2018. gada 8. decembra protesta akcija Parīzē
Asaru gāze un protestu dalībnieku aresti: sestdienas notikumi Parīzē - Sputnik Latvija
2018. gada 8. decembra protesta akcija Parīzē

Jau priekšpusdienā Parīzē tika aizturēti simtiem akcijas dalībnieku. Viņi apsūdzēti par likuma normas pārkāpumu, kas aizliedz sabiedriskās kārtības pārkāpēju pulcēšanos. Pēcpusdienā aizturēto skaits sasniedza 540 cilvēkus, vēl 250 cilvēki aizturēti jau pirms protesta akcijas. Pilsētas centrā tika pārmeklēti ne tikai "dzelteno vestu" dalībnieki, bet arī citi garāmgājēji.

Radikāli noskaņotu "dzelteno vestu" grupu policija padzina ar asaru gāzes palīdzību, kad mītiņa dalībnieki sāka apmētāt kārtības sargus ar akmeņiem un pudelēm, kā arī izmantoja dūmu sveces. Sadursmes laikā neviens nav nopietni cietis.

Iepriekšējā nedēļas nogalē Parīzē notika plašas sadursmes starp "dzeltenajām vestēm" un kārtības sargiem, tāpēc šoreiz Francijas galvaspilsētā drošības pasākumi bija būtiski pastiprināti.

Pārtraukta satiksme un slēgti veikali

Protesta akciju dēļ tika slēgta satiksme vienā no Parīzes centrālajām ielām – Osmānu bulvārī. Demonstrācijas dalībnieki tur pulcējās un dziedāja Marseljēzu.

© Sputnik / Ирина Калашникова / Pāriet pie mediju bankas2018. gada 7. decembra protesta akcija Parīzē
Asaru gāze un protestu dalībnieku aresti: sestdienas notikumi Parīzē - Sputnik Latvija
2018. gada 7. decembra protesta akcija Parīzē

Protesta akcijas dalībnieki centās sākt gājienu uz Elizejas pili, taču sastapās ar nopietnu pretestību no policijas vienību puses. Parīzē strādāja aptuveni 8 tūkstoši policistu.

Mītiņi aizritēja ne tikai Parīzes centrā, bet arī uz automašīnu apvedceļa, kur "dzeltenās vestes" vietām apturēja transporta kustību.

Protesta akcijas notika arī citos Francijas reģionos. Demonstranti apturēja transporta kustību uz ceļiem un palīdzēja automobilistiem bez maksas izmantot maksas ceļus.

Ziņu lente
0