ASV Valsts departaments aicina Krieviju atteikties no raķetes 9M729

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV nodevušas Krievijai jautājumus par Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma izpildi. Maskava jau sākusi gatavot atbildes, informēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

RĪGA, 7. decembris – Sputnik. Vašingtona aicina Maskavu atteikties no raķetes 9M729 (pēc NATO klasifikācijas – SSC-8) vai modificēt sistēmu, lai tās darbības rādiuss nepārsniegtu Līguma INF noteikumus, informēja ASV valsts sekretāra vietniece bruņojuma kontroles un starptautiskās drošības jautājumos Andrea Tompsone, vēsta RIA Novosti.

Atbilst līguma noteikumiem

Iepriekš Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs informēja: Maskava paziņojusi Vašingtonai, ka raķete 9M729 nav tikusi izstrādāta un izmēģināta darbības rādiusam, ko aizliedz Līgums INF.

Американский ракетный комплекс средней дальности BGM-109G_Gryphon - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV izstāšanās no INF: Maskava sola adekvātu atbildi

"Mēs uzskatījām par iespējamu labās gribas garā demonstrēt pieļaujamo caurskatāmību aspektā, kas tieši skar raķeti 9M729, lai arī tā, uzsvēršu vēlreiz, neiekļaujas līguma noteikumos, ņemot vērā tās darbības rādiusu. Pie tam mēs lielā mērā esam pārkāpuši robežas, kas no mums tiek prasītas saskaņā ar līgumu INF. Piemēram, mēs informējām ASV, ka to iepriekš norādītie raķetes 9M729 izmēģinājumu darbības termiņi ir kļūdaini. Mēs norādījām reālos termiņus, mēs sniedzām paskaidrojumus par Vašingtonas kļūdainajiem priekšstatiem par starta iekārtām, kas izmantotas izmēģinājumos," – politiķis paziņoja brīfingā.

Sešdesmit dienas līdz Līguma INF laušanai

Iepriekš ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka ASV sagaida no Krievijas Līguma INF izpildes apstiprinājumus divu mēnešu laikā. Ja tas nenotiks, Vašingtona apturēs savas līgumā minētās saistības.

Atbildot uz M.Pompeo vārdiem, Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka Maskava negrozāmi pilda vienošanos.

Oktobra nogalē Zaharova norādīja, ka Krievijas raķešu programmas, tostarp arī spārnoto raķešu programmas, precīzi atbilst tās saistībām saskaņā ar Līgumu INF.

Pēc viņas vārdiem, "ASV sāktā kampaņai" apsūdzībās par līguma pārkāpumiem "nav precedentu no savas nepamatotības viedokļa".

Jautājumu saraksts par INF

Iepriekš ASV nodeva Krievijai jautājumus par Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma izpildi. Tas paveikts dažas dienas pirms paziņojuma par nodomu atkāpties no tā. Maskava jau sākusi gatavot atbildes, informēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Politiķis uzsvēra, ka Maskava jau vairākus gadus dzird pārmetumus par to, ka raķeti, ko pieņemts apzīmēt kā "9M729", Krievija izmēģinājusi darbības rādiusā, ko aizliedz Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līgums. Ministrs atzīmēja, ka iepriekš ASV pat neminēja konkrētu raķeti. Viņš pastāstīja, ka Krievija lūgusi sniegt konkrētus datus, bet ASV "vispirms iesniedza tikai raķetes numuru, pēc tam paziņoja, ka esot bijuši divi izmēģinājumi, norādīja izmēģinājumu datumus un paziņoja, ka tas esot bijis Kapustin Jar (poligons – red.)".

Krievija ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Lavrovs: Maskavai ir aizdomas, ka Vašingtona pārkāpusi INF līgumu

Raķete 9M729 (SSC-8) ir liela darbības rādiusa sprānotā raķete. Transportēšanas laikā tās spārni izvietoti raķetes fizelāžā, vēsta "Argumenti i fakti", atsaucoties uz militārās rūpniecības kompleksa vietni. Šis avots ziņo, ka raķeti, domājams, izstrādājis Jekaterinburgas uzņēmums "Novator" raķešu kompleksam "Iskander M".

Rietumvalstu dati liecina, ka tā ir raķešu kompleksa "Kalibr NK" raķetes 3M14 sauszemes variants un RK "iskander M" izmantotās raķetes R-500 (9M728) modifikācija. Amerikāņu avoti lēš, ka raketes SSC-8 darbības rādiuss veido 2000-5500 km. Krievijas avoti atgādina, ka R-500 darbības rādiuss nepārsniedz 280 km. Tās izmēģinājumi notika poligonā Kapustin Jar 2007. gada 29. maijā.

Ziņu lente
0