Zinātnieki atklājuši "Baltijas anomālijas" noslēpumu

© Sputnik / Anton Denisov / Pāriet pie mediju bankasПогружение на затопленный военный торпедный катер в акватории Черного моря неподалеку от мыса Меганом
Погружение на затопленный военный торпедный катер в акватории Черного моря неподалеку от мыса Меганом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki no Stokholmas universitātes ir pārliecināti, ka "Baltijas anomālija" ir ģeoloģiskas izcelsmes parādība.

RĪGA, 22. novembris — Sputnik. "Baltijas anomālijas" mīkla, kas jau vairākus gadus nodarbinājusi arheologus, vēsturniekus un pat ufologus, iespējams, beidzot ir atrisināta. Daiveru grupa izpētījusi Baltijas jūras dzīlēs konstatēto neparasto veidojumu un nogādājusi virs ūdens tā paraugus, kuru izpēte apstiprināja: objekts ir vienkārša ģeoloģiskā formācija, saglabājusies kopš ledus laikmeta perioda, raksta izdevums Express

Atgādināsim, ka noslēpumaino objektu, ko iedēvēja par "Baltijas anomāliju", 2011. gada jūnijā atklāja zviedru jūras pētnieks Pīters Lindbergs un viņa komanda Ocean X, kura Baltijas dzīlēs meklēja nogrimušus kuģus. Neparastais ieapaļais veidojums ar pareizas ģeometriskās formas elementiem, kura diametrs sasniedz aptuveni 70 metrus, atrodas aptuveni 100 metru dziļumā.

Килька - Sputnik Latvija
Neēd, bīstami: Baltijas zivju organismā konstatētas nāvējošas vielas
Kad pētnieki pastāstīja par savu atradumu, parādījās dažādas versijas par šī objekta iespējamo izcelsmi. Daži uzskatīja, ka tas ir NLO, citi apgalvoja, ka tā esot aukstā kara laiku zemūdene, trešajiem šķita, ka mīklainais objekts vairāk atgādinot kaut kadu ēku. Versijas vairojās, strīdus iekarsēja fakts, ka nākamās ekspedīcijas, kas devās uz "Baltijas anomālijas" atrašanās vietu, saskārās ar sakaru un iekārtu darbības traucējumiem. Pētnieki apgalvoja, ka 200 metru rādiusā no objekta atslēdzas telefoni, pārtrūkst satelīta sakari. Tie atjaunojas tikai vēlāk, attālinoties no "anomālijas" zonas.

Taču zinātnieki no Stokholmas universitātes, kuri izanalizēja daiveru sarūpētos paraugus, uzskata, ka nekā mīklaina objekta izcelsmē nav. Zinātnieku izpētītās atlūzas ir vulkāniskas izcelsmes priekšmeti, domājams, tas ir bazalts. Dīvaino akmeni, domājams atnesis ledājs pirms daudziem tūkstošiem gadu, un, ledājam kūstot, tas izrādījies jaunās jūras dibenā. Veidojuma neparastā forma radusies tāpēc, ka milzīgie ledus masīvi, kuri pārvietojās vēlākās Baltijas jūras teritorijā, nesa līdzi klinžu atlūzas, un tās burtiski "iecirtušas" objektā "kāpnes" un gropes. Zinātnieki ir pārliecināti, ka tas nav mākslīgs objekts.

Tomēr objekta pirmatklājējus šāda versija neapmierina. Viņi atgādināja, ka Stokholmas universitātes sniegtā versija nepaskaidro iemeslus, kuru dēļ, tuvojoties objektam, rodas sakaru traucējumi un atslēdzas iekārtas.

Ziņu lente
0