Par Interpola vadītāju varētu kļūt Krievijas ģenerālis

© AFP 2023 / JEAN-PHILIPPE KSIAZEKInterpola galvenā mītne Lionā
Interpola galvenā mītne Lionā  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālisti uzskata Krievijas policijas ģenerālmajoru Aleksandru Prokopčuku par galveno kandidātu Interpola jaunā prezidenta amatam pēc līdzšinējā iestādes vadītāja Mena Honvei atkāpšanās.

RĪGA, 18. novembris – Sputnik. Starptautisko policiju varētu vadīt policijas ģenerālmajors Aleksandrs Prokopčuks, kurš šobrīd ieņem Interpola viceprezidenta amatu. Par to raksta britu izdevums The Times, dzēlīgi norādot, ka Krievijas padotā ievēlēšana šajā amatā būtībā kļūs par "Kremļa uzvaru", vēsta Sputnik Igaunija.

Prokopčuku uzskata par galveno favorītu organizācijas jaunā prezidenta vēlēšanās, kas notiks 21. novembrī. Konkurenci krievam sastādīs dienvidkorejietis Kims Čoņangs, kurš īslaicīgi izpilda Interpola vadītāja pienākumus pēc ĶTR pilsoņa Mena Honvei aiziešanas no šī amata.

Kā tiek ziņots Krievijas IeM mājaslapā, Aleksandrs Prokopčuks vada Krievijas IeM Interpola Nacionālo centrālo biroju. Starptautiskās organizācijas viceprezidenta amatā viņu norīkoja 2016. gadā. Par ģenerālmajoru viņš kļuva 2003. gadā, kad bija uzsācis darbu iekšlietu iestādēs. Pirms tam viņš strādājis kontrolējošās un tiesībsargājošās iestādēs.

Tagad jau bijušais Interpola prezidents Mens Honvei pazuda bezvēsts septembra beigās uzreiz pēc ierašanās Ķīnā. Pēc nedēļas Ķīnas medijos parādījās paziņojumi par to, ka Mens Honvei nekur nebija pazudis, bet gan apcietināts sakarā ar aizdomām par kukuļņemšanu. Tajā pašā dienā Interpola Ģenerālsekretariāts paziņoja, ka saņēmis no "pazudušā" organizācijas prezidenta iesniegumu par savu tūlītējo atkāpšanos.

Interpols ir starptautiska organizācija, tās galvenais uzdevums ir atsevišķu valstu spēku koordinēšana un vienotas politikas veicināšana vispārējās kriminālnoziegumu apkarošanas jomā. Interpols apvieno 192 valstis – tā ir otra starptautiska starpvaldību organizācija (uzreiz pēc ANO) pēc dalībvalstu skaita.

Ziņu lente
0