Mediji: Lietuvas tirgotāji "maskē" ES augļus, lai pārdotu tos Krievijai

© Sputnik / Эдуард Песов / Pāriet pie mediju bankasAugļi. Foto no arhīva
Augļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar izdevuma De Morgen datiem, kopējā bumbieru nelegālā eksporta vērtība varētu sastādīt 240 miljonus eiro.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. Lietuvas un Baltkrievijas tirgotāji uzdod beļģu un holandiešu bumbierus par Āfrikas valstu augļiem, lai tos pārdotu Krievijas importētājiem, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz beļģu avīzi De Morgen.

Saskaņā ar izdevuma datiem, kopš 2014. gada vasaras, pēc tam, kad Maskava ieviesa pārtikas embargo Eiropas Savienības valstīm, Krievijā ik gadu nonāca apmēram 70 tūkstoši tonnu beļģu un holandiešu bumbieru. Nelegālā eksporta kopējā vērtība varētu sastādīt ap 240 miljoniem eiro.

Lietuvas un Baltkrievijas tirgotāji, saskaņā ar De Morgen apgalvojumiem, pārmarķēšanā izmanto "sertifikātus, kuri iegādāti no korumpētajām veselības iestādēm".

Pleskavas apgabala robežas caurlaides punktā Ubiļinka apturēta nelegāla vītinātās gaļas ievešana - Sputnik Latvija
Vairāk nekā 30 kilogrami spāņu vītinājumu sadedzināti uz Latvijas un Krievijas robežas

Saskaņā ar izdevuma informāciju, Beļģijas bumbieru kontrabandas piegādes Krievijā sastāda apmēram pusi no visa eksporta, kas tika piegādāts Krievijā pirms pārtikas embargo ieviešanas.

2014. gada 6. augustā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu, kas aizliedza vairāku lauksaimniecības produkcijas veidu, izejvielu un pārtikas produktu ievešanu no valstīm, kas ieviesušas pret Krieviju vērstas sankcijas: ASV, ES, Kanādas, Austrālijas un Norvēģijas. Nākamajā dienā valdība apstiprināja aizliegtās produkcijas sarakstu. Embargo attiecināts uz gaļu, desu, zivīm, jūras produktiem, dārzeņiem, augļiem, piena produktiem.

Rietumvalstu sankcijas saglabājās, tāpēc Krievija embargo attiecīgi pagarināja. Patlaban ārvalstu produktu importa aizliegums ir spēkā līdz 2019. gada beigām.

2015. gada jūlija beigās Putins parakstīja rīkojumu iznīcināt produktus, kuru ievešana valstī ir aizliegta.

Rosseļhoznadzor rīcībā esošie dati liecina, ka prezidenta dekrēta darbības laikā konstatēta nelikumīgās produkcijas ievešana KF teritorijā vairāk nekā 27 tūkst. tonnu apmērā.

Lielākā aizliegtās produkcijas plūsma Krievijā nonāk no Baltkrievijas puses.

Ziņu lente
0