ASV Tieslietu ministrija gatavo apsūdzības pret Džulianu Asanžu

© AFP 2023 / John Stillwell WikiLeaks dibinātājs Džulians Asanžs
WikiLeaks dibinātājs Džulians Asanžs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asanža advokāts Karloss Poveda pieļāvis, ka Ekvadora varētu izdot viņa aizstāvamo.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. ASV Tieslietu ministrija gatavojas izvirzīt apsūdzības vietnes WikiLeaks dibinātājam Džulianam Asanžam un cer, ka viņu būs iespējams tiesāt ASV, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Wall Street Journal.

Avīzes rīcībā esošā informācija liecina, ka visu pēdējo gadu prokurori apsprieduši virkni iespējamo apsūdzību pret Asanžu.

Preses izdevuma informācijas avoti atteikušies pastāstīt, vai rit pārrunas ar Lielbritāniju vai Ekvadoru par Asanža izdošanu, taču paziņoja, ka pēdējie ar žurnālistu saistītie notikumi ASV Tieslietu ministrijas darbiniekus "iepriecina".

Džulians Asanžs - Sputnik Latvija
Simonjana paziņojusi par Ekvadoras plāniem izdot Lielbritānijai Asanžu

ASV varasiestādies iepriekš nav ne apstiprinājušas, ne arī noliegušas jebkādas tiesiskas pretenzijas pret Asanžu, taču bailes no cietumsoda un ekstradīcijas uz ASV piespieda žurnālistu 2012. gadā meklēt patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Džuliana Asanža advokāts Karloss Poveda pieļāvis, ka Ekvadora varētu izdot viņa aizstāvamo.

"Bija tuvināšanās starp Lielbritāniju, ASV un Ekvadoru," – pastāstīja Poveda RIA Novosti. Pēc viņa domām, šīs valstis jau panākušas vienošanos, tāpēc tika izmantots speciālais protokols, lai attaisnotu Asanža iziešanu no vēstniecības, paātrinātu viņa patvēruma pārtraukšanas procesu un nodotu viņu britu varasiestādēm.

"Domāju, ka ASV vēlas piespriest viņam nopietnu sodu. Tas nav nāves sods, taču viņam var piespriest mūža ieslodzījumu," – piebilda jurists.

Asanža bažas

Oktobra nogalē Asanžs informēja, ka Ekvadoras valdība vēlas padzīt viņu no valsts vēstniecības Londonā un izdot ASV. Pēc viņa domām, tiek meklēts iegansts, lai to izdarītu.

Ekvadoras vēstniecība sastādīja viņam izturēšanās reglamentu, kas paredz apmeklējumu kārtību, saziņu ar ārpasauli un medicīniskās palīdzības sniegšanu. Pēc tam Asanžs iesūdzēja tiesā republikas valdību.

WikiLeaks dibinātājs nepiekrita izvirzītajiem noteikumiem un pārmeta Kito centienus "ierobežot saziņu ar ārpasauli".

Прокуратура Швеции прекратила следствие по делу Ассанжа - Sputnik Latvija
Politika
Ekvadora atņēmusi Asanžam sakarus ar ārpasauli

Ekvadoras tiesa noraidīja Asanža prasību par viņa tiesību aizsardzību bēgļa statusā.

Ekvadoras ģenerālprokurors Injigo Salvadors Krespo paziņoja, ka situācijā iespējami divi varianti: Asanžs "varēja padoties britu varasiestādēm ar garantijām, ko saņēmusi Ekvadoras valsts uz laiku, kas nepārsniedz sešus mēnešus, un ar noteikumu atteikties no izdošanas jebkurai citai valstij, vai palikt Ekvadoras vēstniecībā Londonā, ievērojot konkrētus noteikumus."

Asanžs esot noraidījis abus šos variantus. Vienlaikus Asanža advokāts paziņoja, ka viņa klients ir gatavs padoties britu varasiestādēm, ja tās garantēs, ka žurnālists netiks izdots citai valstij.

Džulians Asanžs slēpjas Ekvadoras vēstniecībā Londonā no 2012. gada. Viņš lūdza politisku patvērumu, bīstoties par to, ka Zviedrija varētu izdot viņu ASV sakarā ar viņa darbību WikiLeaks. Ekvadoras jaunais prezidents Ļeņins Moreno paziņoja, ka Asanžs var pamest valsts vēstniecību Londonā jebkurā brīdī, ja tiks ievērotas viņa tiesības.

Ziņu lente
0