Krievijas ĀM par NATO mācību jauno elementu: paskatieties, līdz kam novesti iedzīvotāji

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasTanks PT-91 NATO daudznacionālā bataljona sasveicināšanas ceremonijā Polijā
Tanks PT-91 NATO daudznacionālā bataljona sasveicināšanas ceremonijā Polijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārajās mācībās "Anakonda 2018", ko organizē Polija, parādījies NATO manevriem jauns elements – iedzīvotāju evakuācija no rajoniem, kas robežojas ar Krieviju, informēja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. NATO paplašina savu klātbūtni Krievijas robežu tuvumā visā lokā no Baltijas līdz Melnajai jūrai, pieaug darbība militārā transporta jomā, mācībās tiek pievērsta uzmanība absolūti jauniem elementiem, norādīja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova, vēsta RIA Novosti.

NATO pakāpeniski militarizē Baltijas reģionu un Eiropas ziemeļus, pastiprinot militāri politisko konfrontāciju un radot jaunus riskus, atgādināja diplomāte brīfingā 15. novembrī. Viņa atgādināja, ka Ziemeļatlantijas dalībvalstu darbības Krievijas robežu tuvumā visā lokā no Baltijas līdz Melnajai jūrai.

NATO mācības - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO supermācības Baltijā. Ienaidnieka lomā – Krievija

"Polijā un Baltijas valstīs izvērsti četri NATO daudznacionālie bataljoni, Rumānijā daudznacionālā brigāde. Joprojām tiek izskatīts jautājums par NATO valstu JKS pastāvīgā grupējuma formēšanu Melnajā jūrā," – uzsvēra Zaharova.

Viņa atgādināja, ka "tiek veikta pakāpeniska pastāvīgā rotācija, faktiski – pastāvīga amerikāņu karavīru klātbūtne valstīs, kas robežojas ar Krieviju". Plānveidīgi aug darbība militārā transporta jomā pie Krievijas robežām.

NATO mācībās sākts darbs ar jauniem elementiem. Mācībās Trident Juncture Norvēģijā cita starpā tika īstenotas arī uzbrukuma operācijas. Savukārt mācībās Anakonda Polijā un Baltijas valstīs, kas sākās 7. novembrī, tiks apgūta iedzīvotāju evakuācija no apdzīvotajām vietām pie Krievijas un Baltkrievijas robežām, atzīmēja diplomāte.

"Piemēram, pievērsām uzmanību vienam principiāli jaunam aspektam. Pēc Pentagona prasības šajās mācībās cita starpā tiks apgūta iedzīvotāju evakuācija no konflikta zonas, tas ir, apdzīvotajām vietām Krievijas un Baltkrievijas robežu tuvumā. Iedomājieties, līdz kam noved cilvēkus šajās apdzīvotajās vietās," – norādīja Zaharova.

Militārās mācības Anakonda, kas notiek reizi divos gados, agrāk tika organizētas tikai Polijas teritorijā, un šogad pirmo reizi manevri notiks Baltijas valstu poligonos. Varšava organizē manevrus Anakonda kopš 2006. gada, bet no 2012. gada tie iekļauti NATO mācību kaujas pasākumu sarakstā. Manevri sadalīti divos posmos: no 7. līdz 16. novembrim noritēs lauka mācības, no 26. novembra līdz 6. decembrim – komandu štāba mācības. Tās noritēs Polijas un Baltijas valstu poligonos, kā arī starptautiskajā gaisa telpā un Baltijas jūras akvatorijā. Karaspēku pārvietošana manevriem sākusies jau septembrī. Polijas teritorijā mācību aktīvajā fāzē piedalīsies aptuveni 12,5 tūkstoši kareivju, Baltijas valstīs – aptuveni 5 tūkstoši.

Ziņu lente
0