Tā ir tikai datu vākšana: zinātnieki izsmējuši Latvijas robežsardzei domātos robotus

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas robežsardzes mašīna. Foto no arhīva
Latvijas robežsardzes mašīna. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti uzskata, ka Latvijas robežu apsardzei paredzētās eksperimentālās sistēmas iBorderCtrl darbības metodes nav zinātniski pamatotas.

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Sistēma iBorderCtrl – tā saucamais melu detektors ar mākslīgo intelektu, ko plānots uzstādīt arī uz Latvijas robežām, darbosies nekorekti, turklāt tā paredzēta informācijas apkopošanai par personām, kas ierodas valstī, norādījuši vairāki zinātnieki.

Tehnoloģijas iBorderCtrl izmēģinājumi noritēs sešus mēnešus uz Ungārijas, Latvijas un Grieķijas robežām. Sistēmas izstrādei iztērēti 4,5 miljoni eiro. Izstrādātāji apgalvo, ka iBorderCtrl analizēs cilvēka sejas izteiksmi un konstatēs, vai viņš nemelo. Tos, kas, pēc mašīnas domām, rada minimālus draudus, nekavējoties ielaidīs valstī, pārējos gaida rūpīga pārbaude.

Latvijas un Baltkrievijas robežsargi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas robežas sargās mākslīgais intelekts

Sistēma izmanto netiešās melu pazīmes, piemēram, cilvēka mīmiku. iBorderCtrl izstrādātāji apliecina, ka sistēmas darba precizitāte sastāda 76%.

Amsterdamas universitātes tiesu psiholoģijas vecākais pasniedzējs Bruno Veršuere paziņojis, ka iBorderCtrl darbā ir bezjēdzīgi cerēt uz taisnīgiem rezultātiem.

"Neverbālie signāli, piemēram, mīmikas mikrokustības patiesībā neko nenorāda, vai cilvēks melo vai ne," – speciālista teikto citēja Guardian.  – Patlaban sistēmas darbībā pielietojamās metodes nav zinātniski pamatotas."

Veršuere norādīja, ka iBorderCtrl "iemieso visu, kas var noritēt kļūdaini melu identifikācijas procesā".

"Problēmas nepagaisīs, tiklīdz tiks sākta šo sistēmu ekspluatācija. Sabiedrība izdzirdēs tikai panākumu stāstus, nevis ziņas par tiem, kuri apturēti kļūdaini," – uzskata eksperts.

Londonas Universitātes koledžas Datu analīzes katedras docents Benets Kleinbergs uzskata, ka sistēmas iBorderCtrl lietošana var novest pie "pseidozinātniskas robežkontroles" parādīšanās.

Пограничный контрольно-пропускной пункт Терехово латвийско-российской границы - Sputnik Latvija
Latvija pierakstīs visus, kuri šķērso Krievijas un Baltkrievijas robežu

iBorderCtrl izstrādātājs apgalvo, ka atļauja šķērsot robežu tiks sniegta ne tikai uz melu identifikācijas pamata, tā balstīsies arī uz agregēta risku vērtējuma, ieskaitot patlaban muitas procedūrās pielietotās tehnoloģijas.

Taču portāls Nextweb, kura specialitāte ir mūsdienu tehnoloģiju vērtējums, norādīja, ka būtu nekorekti dēvēt sistēmu par "melu detektoru ar mākslīgo intelektu" – iBorderCtrl pārsvarā paredzēta datu savākšanai. Sistēma fiksēs cilvēka fotogrāfijas un video, balss ierakstu un pirkstu nospiedumus, analizēs viņa lapas sociālajos tīklos, sastādot pilnu profilu. Iespējams, algoritma uzmanības centrā būs arī ziņas par reliģisko piederību, politiskajām un seksuālajām vēlmēm, raksta izdevums.

Izmēģinājumu posmā sistēma iBorderCtrl tiks izmantota tikai pēc robežas šķērsotāja brīvprātīgas piekrišanas.

Ziņu lente
0