Polija parakstījusi līgumu par SDG piegādi no ASV. Līguma termiņš – 24 gadi

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasRegazifikācijas termināls Svinouscjē
Regazifikācijas termināls Svinouscjē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija apgalvo, ka gāze no ASV būs izdevīgāka nekā paredzēja līgums par gāzes piegādi no Krievijas.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Polija noslēgusi līgumu ar kompāniju Cheniere Marketing International par sašķidrinātās dabas gāzes piegādēm no ASV uz 24 gadiem, ziņo RIA Novosti.

Dokumenta parakstīšanas ceremonija notika 8. novembrī Varšavā ASV enerģētikas ministra Rika Perija un Polijas prezidenta Andžeja Dudas klātbūtnē.

Polijas enerģētiskās kompānijas PGNiG un ASV uzņēmuma Cheniere Marketing International līgums paredz, ka 2019.-2022. gg. Polija saņems 0,73 miljardus kubikmetru gāzes pēc regazifikācijas. No 2023. līdz 2042. gadam Polija saņems 1,95 milj. kubikmetru gāzes pēc regazifikācijas. Kopējais piegādes apjoms — 29,5 milj. tonnu SDG.

Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Polija iecerējusi uzbūvēt savu gāzesvadu par spīti Krievijai

Polijas prezidents Andžejs Duda svinīgajā ceremonijā paziņoja, ka SDG piegādes Polijai lobējis ASV prezidents Donalds Tramps personīgi.

"Pirms pusotra gada Varšavā sarunājos ar Donaldu Trampu. Viņš pavaicāja, vai Polija vēlas pirkt ASV sašķidrināto fāzi. Šodien mūsu saruna iegūst praktisku piepildījumu," – apliecināja Duda.

Viņš atklāja, ka Polija attīstīs regazifikācijas termināļa jaudu Svinouscjē. "Ceru, ka tuvākajā laikā dubultosim tā iespējas," – teica Polijas prezidents.

PGNiG vadītājs Petrs Vozņaks skaidroja, ka ASV gāze Polijai būs izdevīgāka nekā Krievijas piegādes.

"Mūsu kompānijai tas ir vēsturisks brīdis. Runājot par cenu, mēs pērkam SDG no dažādiem piegādātājiem ASV. Noteikumi ir par 20-30% labāki nekā līgumā ar "Gazprom"," – paziņoja Vozņaks.

Savukārt Riks Perijs paziņoja, ka energoresursu avotu diversifikācija ir "Polijas ekonomikas attīstības avots", un amerikāņi ir gatavi atbalstīt šo procesu.

Oktobra vidū Polija parakstīja vēl vienu līgumu par SDG piegādēm no ASV ar kompāniju Venture Global LNG. Uz 20 gadiem noslēgtais līgums paredz 2 milj. tonnu SDG piegādi gadā. Piegādes notiks pēc formulas Free on Board – pārdevējs var uzskatīt savas saistības par  izpildītām, kad prece iekrauta pircēja norādītajā kuģī. No šī brīža pircējs sedz izdevumus par kravas izvietošanu, izkraušanu mērķa ostā, transportēšanu līdz noliktavai vai veikalam.

Varšava apgalvo, ka šī SGD būs par 30% lētāka nekā piegādes no Krievijas.

Gāzes vads. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polijai nav vajadzīga gāze no Krievijas

Eksperti atzīmē, ka ASV SGD piegādes Polijā un sekojošā regazifikācija pievienos līguma cenai aptuveni 30%. Rezultātā salīdzinājumā ar Krievijas gāzi PGNiG ieguvums būs tuvs nullei. Šī iemesla dēļ eksperti pieļauj, ka Polija pārdos SDG Āzijas tirgū, kur pircēji gatavi maksāt lielāku cenu par SCD.

Patlaban Polija lielāko daļu gāzes iegādājas Krievijā, taču pastāvīgi apspriež avotu diversifikācijas nepieciešamību. Pie tam, neskatoties uz visām deklarācijām par nevēlēšanos būt atkarīgiem no KF, laikā no šī gada janvāra līdz augustam Polija palielinājusi gāzes piegādes no KF par 7%. Gāzes patēriņš valstī pieaudzis no 15 miljardiem kubikmetru 2015. gadā līdz 17 miljardiem 2017. gadā.

Ziņu lente
0