ANO Ģenerālajā asamblejā iesniegts rezolūcijas projekts pret nacisma glorifikāciju

© PxfuelANO karogs
ANO karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija regulāri iesniedz ANO Ģenerālajā asamblejā rezolūcijas, kas nosoda nacisma glorifikāciju. Balsošanā atturējās vairāku Eiropas valstu pārstāvji.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Krievija un virkne citu valstu iesniegušas ANO Ģenerālajā asamblejā rezolūcijas projektu pret nacisma glorifikāciju, vēsta RIA Novosti.

Krievijas Ārlietu ministrijas Humānās sadarbības lietu departamenta direktora vietnieks Grigorijs Lukjancevs precizēja, ka rezolūcijā nav runas par pagātnes atbalsīm, bet gan par mūsdienu izaicinājumu visai pasaulei.

Facebook - Sputnik Latvija
Facebook atvainojies un atjaunojis leģionāriem veltītās lapas darbu

Diplomāts uzsvēra, ka bažas rada situācija, kurā virkne valstu viedokļa brīvību izmanto, lai aizsegtu rasistisku un ekstrēmisku ideju propagandai.

"Tamlīdzīga rīcība neatbilst valstu saistībām, ko nosaka svarīgākie starptautiskie līgumi tiesību aizsardzības jomā, piemēram, Starptautiskais pakts par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām un Konvencija par jebkuras rasu diskriminācijas izskaušanu," – atgādināja Lukjancevs.

"Līdzautori ir pārliecināti, ka nav iespējams samierināties ar mēģinājumiem attaisnot SS organizācijas bijušos locekļus, ieskaitot Waffen SS vienības, kas piedalījās civiliedzīvotāju slepkavībās, pie tam nesaudzējot ne zīdaiņus, ne vecīšus, tāpēc atzītas par noziedzīgām Nirnbergas tribunālā," – piebilda Krievijas diplomāts.

Viņš norādīja, ka nacisma glorifikācijas noziedzīgās loģikas atbalstīšanas rezultātā Eiropā parādījusies paaudze, kam nav zināma patiesība par baismīgāko karu vēsturē.

"Kā tad citādi izskaidrot karu ar pieminekļiem, kas veltīti cīnītājiem pret nacismu un fašismu, vienlaikus svinīgi atklājot memoriālos objektus par godu nacistiem. Vēl vairāk, pavisam nesen bija grūti iedomāties, ka tos, kuri cīnījušies fašisma pusē pret Antihitleriskās koalīcijas valstīm, pasludinātu par varoņiem un pielīdzinātu nacionālo atbrīvošanās kustību dalībniekiem," – piebilda G.Lukjancevs.

Krievija regulāri iesniedz ANO Ģenerālajā asamblejā rezolūcijas, kas nosoda nacisma glorifikāciju. Pērn šāds dokuments tika pieņemts ar balsu vairākumu. Pret to iebilda tikai ASV un Ukraina. Četrdesmit deviņas valstis balsojumā atturējās.

Ziņu lente
0