Polija var "nejauši" izstāties no ES, informējusi Brisele

© AP Photo / Darko VojinovicEiropas Padomes prezidents Donalds Tusks
Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diezin vai Eiropas Savienība vēlēsies saglabāt Poliju tikpat stipri, kā Lielbritāniju.

RĪGA, 7. novembris — Sputnik. Eiropas Padomes prezidents, poļu politiķis Donalds Tusks brīdinājis par to, ka pastāv "ļoti nopietni draudi" – Polija var izstāties no ES, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz britu izdevumu Express.

Polija ir ļoti tuva lēmumam par izstāšanos no Eiropas Savienības (Polexit), ņemot vērā konfliktu ar Briseli, uzskata Tusks. Viņaprāt, Polexit var notikt "nejauši": balansējot uz naža asmens, Polijas valdošās partijas līderis Jaroslavs Kačinskis var izprovocēt valsts izstāšanos no ES ar pavisam vienkāršu kļūdu.

"Es baidos, ka Eiropas vēlme noturēt Poliju par katru cenu varētu būt mazāka nekā situācijā ar Lielbritāniju. Tāpēc, manuprāt, situācija ir ļoti, ļoti nopietna," – paziņoja Tusks.

Polija regulāri apspriež iespējamo izstāšanos no Eiropas Savienības, ņemot vērā valstī īstenoto reformu kritiku. Polijas valdošās partijas "Likums un taisnība" lēmums mainīt tiesu sistēmu radīja īpašu Eiropas Komisijas neapmierinātību. EK uzskata, ka pieņemtie normatīvie akti pārkāpj likuma virsvadības principus un dāvā politiskajai varai kontroli pār tiesu varu.

Ražas novākšana - Sputnik Latvija
Poļi atraduši veidu, kā pārpludināt Latviju ar ukraiņu viesstrādniekiem

Pērn Eiropas Komisija sāka īstenot procedūru, kuras rezultātā Varšava var zaudēt balsstiesības Eiropas Padomē. Augustā EK lika Polijai mēneša laikā sakārtot tiesu reformu saskaņā ar ES prasībām.

Tāpat Brisele ir neapmierināta ar Polijas atteikšanos uzņemt migrantus un Tuska politiku, kurš iepriekš ieņēma valsts premjerministra posteni un ir viens no pašreiz lielākās opozīcijā strādājošās partijas "Pilsoniskā platforma" dibinātājiem.

Lielbritānija iestājās Eiropas Savienībā 1973. gadā kopā ar Dāniju un Īriju. 2016. gada 23. jūnijā gandrīz 52% Apvienotās Karalistes iedzīvotāju pauda atbalstu Lielbritānijas izejai no ES. Valsts izstāšanās procedūru plānots noslēgt 2019. gada marta nogalē.

Ziņu lente
0