Ukrainā paziņoja par Merkeles vainu Krimas zaudēšanā

© Пресс-служба президента Украины / Pāriet pie mediju bankasMerkele un Porošenko
Merkele un Porošenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas parlamentārietis paziņoja, ka Ukrainas Krimas pazaudēšana kļuvusi iespējama Vācijas kancleres Angelas Merkeles desmit gadus vecas rīcības dēļ.

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. Vaina par Ukrainas Krimas un kontroles zaudējumu pār Donbasu gulstas uz VFR kancleres Angelas Merkeles pleciem. Šādu paziņojumu telekanāla ZIK ēterā izteica Augstākās Radas deputāts Jurijs Čižmars no Oļega Ļaško "Radikālās partijas" frakcijas.

Pēc politiķa domām, ja Merkele savulaik nebūtu iestājusies pret Ukrainas NATO iestāšanās rīcības plāna pieņemšanu, Krima nevarētu nonākt Krievijas sastāvā, un Konflikta Donbasā nebūtu.

Vācijas kanclere Angela Merkele  - Sputnik Latvija
Politika
Tagesspiegel: Merkeles aiziešana dāvās priekšrocības tikai Krievijai

"Tieši viņa 2008. gadā Bukarestē, jūs atcerieties, Putina Krievijas labad apšaubīja jautājumu par NATO iestāšanās rīcības plāna piešķiršanu Ukrainai. Ja mēs toreiz to iegūtu, šodien, iespējams, nebūtu Donbasa un Krimas, tāpēc mums priekš viņas ir daudz jautājumu," citē Čižmara sacīto RIA Novosti.

Apsūdzības pret Vācijas kancleri Angelu Merkeli izskanēja dažas dienas pēc viņas viesošanās Kijevā. VFR valdības vadītāja devās vizītē uz Ukrainas galvaspilsētu 1. novembrī. Tikšanās laikā ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko vācu līdere atgādināja par nepieciešamību izpildīt Minskas vienošanās par Donbasu un paziņoja par "Krievijas atbildību" par to izpildīšanu. Pēc viņas sacītā, sankcijas pret Krieviju varētu tikt mazinātas, ja tiks manīts progress vienošanās implementācijā.

Eiropas Savienība un ASV ieviesa ierobežojošos pasākumus pret Krieviju 2014. gadā sakarā ar Krimas atkalapvienošanos ar Krieviju un pilsoņkara sākšanos Donbasā. Tās bija personificētas sankcijas pret juridiskajām personām, kā arī Krievijas un Ukrainas pilsoņiem, kurus Rietumos nepamatoti apsūdzēja Ukrainas teritoriālās integritātes un suverenitātes iedragāšanā.

Vācijas federālā kanclere Angela Merkele - Sputnik Latvija
Politika
Angela Merkele nolēmusi aiziet no lielās politikas

Maskavā šādas apsūdzības dēvē par absurdām. Krievijas vadības pārstāvji ne reizi vien paziņoja, ka Krievija nav Ukrainas iekšējā konflikta puse, un runāt sankciju valodā ir neproduktīvi.

Kas attiecas uz Krimu, Maskava vairākkārt paziņojusi, ka Krimas Republikas iekļaušanas procedūra Krievijas Federācijas sastāvā notika absolūtā atbilstībā ar starptautiskajiem likumiem un ANO Nolikumu. Preses konferenču laikā, kuras notika šī gada jūlijā pēc pārrunām ar Donaldu Trampu Helsinkos, Krievijas prezidents Vladimirs Putins kārtējo reizi atgādināja: "Mums, Krievijas Federācijai, šos jautājums ir slēgts."

Ziņu lente
0