Baura laiks: kā izvairīties no sadursmes ar dzīvnieku

© Sputnik / И.Тункель / Pāriet pie mediju bankasAlnis uz ceļa
Alnis uz ceļa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Briežu dzimtas pārstāvjiem sācies baura laiks, tāpēc autovadītājiem ieteicams būt īpaši piesardzīgiem uz ceļa. To, kā izturēties, lai izvairītos no sadursmes ar savvaļas dzīvnieku, un ko darīt, ja sadursme notikusi, noskaidroja Sputnik Igaunija.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Rudenī aļņiem, briežiem un stirnām sākas baura laiks, tāpēc tikšanās ar savvaļas dzīvniekiem uz ceļa ir ļoti iespējama, vēsta Sputnik Igaunija.

Igaunijas Dzīvnieku aizsardzības biedrība aicināja autovadītājus būt piedardzīgiem un ņemt vērā risku, ar ko iespējams saskarties uz ceļa ārpus pilsētas. Organizācijas valdes loceklis Geits Karurahu atgādināja, ka dzīvniekiem nav saprotama ceļu satiksmes loģika un noteikumi: ceļi ir parādījušies dzīvnieku mītņu tuvumā, uz viņu takām. Dzīvnieki nespēj noteikt automašīnas kustības ātrumu, jo viņu acīs tā ir neloģiska parādība.

Квадрокоптер - Sputnik Latvija
Igaunijas policija ķers pārgalvīgos vadītājus ar dronu palīdzību

Autoskolas "Kiirendus" direktors un instruktors Vadims Volkovs pastāstīja Sputnik Igaunija korespondentam, ka automašīnas sadursme ar lielu dzīvnieku ir ļoti bīstama cilvēka dzīvībai, jo tas, piemēram, var sasist priekšējo stiklu, - pieauguša aļņu buļļa ķermeņa masa var sasniegt 700 kilogramus.

Speciālists norādīja, ka autovadītājam jāsamazina ātrums un jābūt īpaši modriem vietās, kur iespējama dzīvnieku parādīšanās, - tās apzīmētas ar ceļa zīmi "Savvaļas dzīvnieki". Stirnas un brieži parasti parvietojas grupās, uz ceļiem tās biežāk sastopamas agri no rīta vai vakarā.

"Īpaša uzmanība jāpievērš ceļmalām un augiem gar ceļu. Kustība krūmos var liecināt, ka braucamajai daļai tuvojas dzīvnieks," – paskaidroja Vadims Volkovs un piebilda, ka naktī par dzīvnieka tuvošanos liecina tā acis, kas mirdz lukturu gaismā.

No tikšanās ar savvaļas dzīvniekiem uz ceļa līdz sadursmei

Ja dzīvnieks jau izskrējis uz ceļa, nekavējoties jāsamazina ātrums līdz minimumam vai pilnībā jāapstājas un jāpagaida, līdz dzīvnieks pametīs ceļu. Naktī ieteicams izmantot tuvo gaismu, lai neapžilbinātu dzīvnieku. Ja automašīna apstājusies pavisam netālu no pārnadža, ieteicams lēnām pabraukt atpakaļ.

"Tiekoties ar savvaļas dzīvnieku, nedrīkst signalizēt, mirgot lukturus vai palielināt dzinēja apgriezienus uz vietas. Tādas darbības var izbiedēt dzīvnieku, un tas var uzbrukt, lai aizsargātos," – brīdināja Vilkovs.

Ja sadursme ar dzīvnieku ir neizbēgama, ieteicams stingri saņemt rokās stūri un ar galvu atspiesties pret balstu. Pasažieriem ieteicams pieliekties un aizsegt galvu ar rokām.

Pēc sadursmes jāieslēdz avārijas signalizācija un jānovieto uz ceļa avārijas apstāšanās zīme. Nepieciešamības gadījumā jāsniedz pirmā palīdzība cietušajiem un jāvēršas glābšanas dienestā pa tālruni 112. Tā darbinieki sniegs attiecīgus ieteikumus.

Dažkārt labāk būtu nebremzēt, bet gan saglabāt cilvēku dzīvības un veselību

Autoskolas "Diesel" speciālisti iesaka vienmēr parūpēties par to, lai braucienam būtu atvēlēts pietiekams laiks, un ievērot ātrumu, kas ļaus vadītājam saglabāt kontroli pat negaidītas situācijas apstākļos.

Dzīvnieki var parādīties jebkur, taču bīstamākās ir vietas ar ierobežotu redzamību un zonas, kur dzīvnieku nav iespējams pamanīt iztālēm (līdzās ceļam ir mežs vai grāvis).

Ja uz ceļa parādījies neliels dzīvnieks (lapsa, jenots vai zaķis), vajadzētu padomāt, vai jāveic krasi manevri un strauji jābremzē, jo tamlīdzīgu darbību rezultātā iespējams zaudēt kontroli un radīt risku pasažieru dzīvībām. Pretējā virzienā braucošos vadītājus iespējams brīdināt ar tālās gaismas lukturiem.

Ziņu lente
0