Lielbritānija, Francija un Vācija pieprasa skaidrojumu Hašogi slepkavības lietā

© AP Photo / Emrah GurelTurcijas tiesu medicīnas eksperti pēc Saūda Arābijas konsulāta pārmeklēšanas pamet diplomātisko misiju ar pierādījumiem
Turcijas tiesu medicīnas eksperti pēc Saūda Arābijas konsulāta  pārmeklēšanas pamet diplomātisko misiju ar pierādījumiem  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropa netic Saūda Arābijas vadības pretrunīgajiem skaidrojumiem par opozicionārā žurnālista Džamala Hašogi nāves iemesliem.

RĪGA, 22. oktobris — Sputnik. Eiropas Savienības vadošās valstis – Lielbritānija, Vācija un Francija asi nosodīja Saūda Arābijas žurnālista Džamala Hašogi slepkavību un pieprasīja no Saūda Arābijas paskaidrojumus par traģēdiju, vēsta Sputnik Igaunija.

Informāciju par to sniedza aģentūra RIA Novosti, atzīmējot, ka valstis nākušas klajā ar kopīgu paziņojumu.

© AFP 2023 / OZAN KOSEProtesta akcijas dalībnieks ar žurnālista Džamala Hašogi fotogrāfiju pie Saūda Arābijas konsulāta Stambulā, Turcijā.
Lielbritānija, Francija un Vācija pieprasa skaidrojumu Hašogi slepkavības lietā - Sputnik Latvija
Protesta akcijas dalībnieks ar žurnālista Džamala Hašogi fotogrāfiju pie Saūda Arābijas konsulāta Stambulā, Turcijā.

"Vairākas dienas valdīja bažas par to, ka Džamals Hašogi nežēlīgi nogalināts Saūda Arābijas ģenerālkonsulāta ēkā Stambulā, taču slepkavības apstiprinājums tik un tā rada šoku. Nekas nevar attaisnot slepkavību, un mēs to asi nosodām," – teikts paziņojumā.

Valstis pieprasīja no Saūda Arābijas veikt maksimāli pārskatāmu izmeklēšanu.

"Mēs sniegsim savu galīgo slēdzienu, ņemot vērā to, cik lielā mērā pelnīs uzticību saņemtie paskaidrojumi par notikušo," – dokumentu citēja RIA Novosti.

Uzsvērts, ka vārda brīvība un mediju brīvība ir prioritāte, un žurnālistu slepkavība jebkādos apstākļos nav pieņemama un rada dziļas bažas. Lielbritānija, Francija un Vācija izteica līdzjūtību bojāgājušā žurnālista tuviniekiem.

Saūda Arābijas valdības baismīgais noziegums

Saūda Arābijas žurnālists Džamals Hašogi bija valsts kroņprinča Mohammada bin Salmana pretinieks, turklāt kritizēja Saūda Arābijas valdību. No 2017. gada Hašogi dzīvoja ASV un strādāja avīzē The Washington Post.

Viņš pazuda Turcijā šī gada 2. oktobrī pēc tam, kad iegāja Saūda Arābijas ģenerālkonsulāta ēkā Stambulā.

Žurnālists Višinskis joprojām ir cietumā: 150 kauna dienas Kijevai - Sputnik Latvija
Video
Žurnālists Višinskis joprojām ir cietumā: 150 kauna dienas Kijevai

Iepriekš Saūda Arābijas varasiestādes apgalvoja, ka Hašogi esot pazudis pēc vizītes konsulātā, un misija sadarbojas ar Turcijas varasiestādēm, lai noskaidrotu viņa pazušanas apstākļus. Tomēr Turcijas prezidents Tajips Erdogans paziņoja, ka Saūda Arābijai ir jāpierāda, ka tā nav vainojama par žurnālista pazušanu un paskaidrojumi šajā situācijā nav pārliecinoši.

Turcijas varasiestādes informēja, ka to rīcībā nonākuši Saūda Arābijas vainas pierādījumi, kas apliecina: žurnālists ir spīdzināts un nogalināts. Turcijas valdības spiediena rezultātā Saūda Arābija 20. oktobrī atzina, ka žurnālists patiešām nogalināts konsulāta ēkā Stambulā, taču tas noticis nejauša konflikta rezultātā.

ASV prezidents Donalds Tramps Saūda Arābijas atzīšanos novērtēja pretrunīgi – žurnālista nāvi viņš nosauca par nepieņemamu, taču Rijādas paskaidrojumus – par "uzticības vērtiem".

Ziņu lente
0