Polija cer, ka Ukrainas GTS neatkarīgais operators sāks darbu pēc gada

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasGāzes ieguves uzņēmums
Gāzes ieguves uzņēmums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas enerģētiskās kompānijas Hermes Energy Group valdes loceklis Jans Hadams piemēram minēja savu valsti, kurā strādā neatkarīgais GTS operators Gaz-System.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Polija cer, ka neatkarīgais gāzes transporta sistēmas (GTS) operators Ukrainā sāks darbu 2020. gada 1. janvārī, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Polijas enerģētiskās kompānijas Hermes Energy Group (HEG) valdes loceklis Jans Hadams.

"Runa ir par neatkarīgu operatoru. Kā zināt, patlaban visi gāzes transporta sistēmas aktīvi ir "Naftogaz" īpašumā. Lieta tāda, ka Ukrainā rit darbs ar mērķi izveidot tādu pašu operatoru, kā, piemēram, Eiropā – neatkarīgu. Tas ir, neatkarīgu no "Naftogaz"," – paskaidroja aģentūras sarunbiedrs.

SVF - Sputnik Latvija
Naftogaz vadītājs paziņojis par Ukrainai draudošo defoltu

Kā piemēru viņš minēja Poliju, kur strādā neatkarīgais GTS operators Gaz-System.

"Šis projekts jau tiek īstenots, un mēs ceram, ka no 2020. gada 1. janvāra tāds operators pastāvēs. Darbs rit," – apliecināja Hadams. Viņš piebilda, ka runa galvenokārt ir par gāzes piegādi, taču iespējams, ka operatora pārziņā būs arī glabāšana.

2014. gadā Ukrainas Augstākā rada pieņēma likumu, kas ļāva valdībai izveidot valsts GTS operatoru, kurā līdz 49% varēs saņemt investori no ASV un ES. Dokuments paredz, ka uzņēmums iegūs tiesības uz maģistrālo gāzesvadu un pazemes glabātuvju pārvaldi vai nomas koncesiju.

"Naftogaz" restrukturizācijas plānu, sadalot dabasgāzes transportēšanas un uzglabāšanas darbību, valdība apstiprināja 2016. gada vasarā.

Pērnā gada novembrī Ukrainas Ministru kabinets kompānijas "Naftogaz" restrukturizācijas ietvaros pieņēma lēmumu par jauna gāzes transporta sistēmas operatora – "Ukrainas maģistrālie gāzesvadi" dibināšanu.

Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Kijeva ziņo par "plānu B" NordStream 2 īstenošanas gadījumā

2017. gada decembrī Ukrainas valdība sāka oficiālo procedūru ar mērķi izvēlēties starptautisko partneri gāzes transporta sistēmas pārvaldei. Galvenais kritērijs ir Ukrainas GTS maksimāla slodze. Partneri meklē vadības izveidota darba grupa.

Marta vidū Ukrainas enerģētikas ministra vietniece Nataļja Boiko informēja, ka Kijeva sākusi konsultācijas ar poteniciālajiem partneriem no piecām Eiropas valstīm.

Jūlijā noskaidrojās, ka "Naftogaz" un "Ukrainas maģistrālie gāzesvadi" novērotāju padomes saskaņojušas plānu Ukrainas gāzes transporta sistēmas operatora funkcijas nodošanai.

Domājams, Ukrainas GTS tiks nodota jaunā operatora pārvaldei pēc tiesvedības Stokholmas Šķīrējtiesā saskaņā ar prasībām starp "Naftogaz" un "Gazprom".

Ziņu lente
0