Qatar Petroleum: Krievija ir nepieciešama Eiropas gāzes tirgum, neviens to neizmainīs

© Foto : pixabay / Life-Of-PixCauruļvadu gāze
Cauruļvadu gāze - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piegāžu avotu daudzveidība – tas ir labi, uzskata Qatar Petroleum vadītājs Saāds Al-Kaābi.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Krievijas gāze ir svarīga un nepieciešama Eiropas tirgum, galvenais — lai būtu piegāžu daudzveidība, kuras daudzveidībā, tostarp, grasās piedalīties arī Katara, paziņoja Qatar Petroleum vadītājs Saāds Al-Kaābi.

Viņš atgādināja, ka Qatar Petroleum veic pārrunas ar vācu RWE un Uniper par Kataras SDG pārdošanu diviem SDG termināliem, kuri varētu tikt uzbūvēti Vācijā. Turklāt "Ziemeļu straumes 2" celtniecības plāni uz Krieviju netraucē Kataras nolūkam piegādāt sašķidrināto dabasgāzi.

"Vācija ir ceturtā lielākā ekonomika pasaulē. Un nav nekā briesmīga, ka viņiem būs "Ziemeļu straume 2", mums patīk konkurentu tirgus, tas ir vareni," pateica Al-Kaābi Oil & Money Conference gaiteņos.

Viņš norādīja, ka patērētājiem ir svarīga gāzes piegāžu avotu dažādība, jo to iespējams attiecināt pie nacionālās drošības jautājuma.

СПГ Klaipedos nafta - Sputnik Latvija
"Gazprom": Lietuvas metodes cīņā pret Krievijas gāzi – negodīga konkurence

"Tāpēc mēs grasāmies būt šajā tirgū ar savu SDG, Nigērija — ar savu, ASV — ar savu. Un tas nekādā veidā nav saistīts ar Krieviju. Savukārt cilvēki visu laiku spēlē ar kaut kādām kategorijām "Krievija… Eiropa… Katara nāk". Mēs nebūt ne par ko tādu nerunājam," turpināja viņš.

Saāds Al-Kaābi noslēgumā pateica, ka Krievija ir lielākais spēlētājs Eiropas tirgū, un neviens nevar konkurēt ar tās apjomiem. "Un tā, es atgādinu, ir cauruļvadu gāze. Tādēļ Krievija ir vajadzīga Eiropai, tā ir svarīga Eiropai, un jūs to nevarat apturēt. Un nedomāju, ka pašai Eiropai būtu laba ideja to apturēt. Jo tā taču ir gāze, tas kas tev arī ir nepieciešams, it sevišķi, ja tev tas ir nepieciešams ilgtermiņā. Taču piegāžu avotu daudzveidība — tas ir labi," noslēgumā sacīja viņš.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes Baltijas jūras dibenā līdz Vācijai. Pret "Ziemeļu straumi 2" iebilst vairākas valstis, it īpaši Ukraina, kas baidās zaudēt Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus, un ASV, kas lolo ambiciozus plānus piegādāt Eiropā savu SDG. Arī Latvija, Lietuva un Polija pauda neapmierinātību ar "Ziemeļu straumi 2", jo uzskata, ka tas esot politisks projekts.

Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Kijeva ziņo par "plānu B" NordStream 2 īstenošanas gadījumā

Krievija jau vairākkārt paziņojusi, ka projekts "Ziemeļu straume 2" ir absolūti komerciāls un konkurents, kā arī neparedz Krievijas gāzes tranzīta pārtraukšanu cauri Ukrainai uz ES. No savas puses Gazprom runāja par gatavību saglabāt šo tranzītu pēc 2019. gada, ja Kijeva pierādīs līguma ekonomisko pamatotību. Iespējamie tranzīta apjomi, kā iepriekš paziņoja Gazprom vadītājs Aleksejs Millers, sastāda apmēram 10-15 miljardus kubikmetru gadā.

Vācijas ekonomikas ministrs Peters Altmeiers uzskata, ka Krievijai jāpiekrīt piegādāt vismaz 30-40 miljardus kubikmetru gāzes gadā cauri Ukrainai pēc jaunā cauruļvada celtniecības beigām. Pēc Altmeiera sacītā, Vācija vēlas aizstāvēt Ukrainas "likumīgās intereses".

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja 18. augustā pirms pārrunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ka pat pēc šī gāzesvada palaišanas Ukrainai jāsaglabā sava gāzes tranzītvalsts loma.

Jūlija beigās jau tika uzsākta "Ziemeļu straumes 2" pirmo cauruļu ielikšana Vācijā.    

Ziņu lente
0