Baltkrievija uzņems SAEA misiju BelAES avārijas gatavības novērtēšanas darbiem

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasBelAES
BelAES - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas Enerģētikas ministrija informēja, kad BelAES saņems pirmo kodoldegvielu.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (SAEA) misija, kas pārbaudīs gatavību darbam iespējamās avārijas situācijās (EPREV) strādās Baltkrievijā no 8. līdz 20. oktobrim, informēja Baltkrievijas Enerģētikas ministrijas Kodolenerģētikas departamenta direktora vietniece Lilija Dulineca.

Informāciju par misijas vizīti jūlijā sniedza Baltkrievijas Valsts kodolenerģētikas kontroles iestādes sabiedrisko attiecību nodaļas priekšnieks Oļegs Soboļevs. Iepriekš Baltkrievijas Ārlietu ministrija atzīmēja, ka republika ir viens no līderiem starp SAEA dalībvalstīm veikto un pieprasīto aģentūras misiju skaita ziņā pirms AES pirmā energobloka ekspluatācijas sākuma.

Трансформаторы электроподстанции - Sputnik Latvija
Latvija pēc elektroenerģijas cenas apsteigusi pat Lietuvu

"Misija noritēs no 8. līdz 20. oktobrim. Galvenā iestāde, kas atbild par misijas norisi no Baltkrievijas puses, būs Ārkārtas situāciju ministrija. Protams, piedalīsies visas organizācijas, kas iesaistītas kodolenerģētikas programmā — Enerģētikas, Veselības un Dabas ministrijas," — Duļinecas teikto citēja valsts ziņu aģentūra Belta.

Enerģētikas ministrijas pārstāvis apstiprināja, ka līdz gada beigām BelAES gaida pirmo kodoldegvielas piegādi. 2019. gadā ieplānota degvielas ielāde, fiziskā un enerģētiskā palaišana. Krievija apstiprināja, ka Baltkrievijas AES pirmā energobloka ekspluatācija tiks sākta līdz 2019. gada beigām.

Jautāta par AES integrāciju republikas ekonomikā, Duļineca pastāstīja, ka elektroenerģijas pārpalikumu nebūs. "Mēs plānojām atomstaciju pašu vajadzībām, taču, ja būs iespēja eksportēt, protams, vajadzēs aprēķināt, cik tas ir izdevīgi, lietderīgi no ekonomikas viedokļa," — piebilda speciāliste.

BelAES - Sputnik Latvija
Lietuvas EM: sinhronizācija ar Rietumiem slēgs ceļu BelAES enerģijai uz Lietuvu

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tās būvdarbiem izraudzīts AES-2006 projekts — Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas tipveida projekts "3+" ar uzlabotiem tehniski ekonomiskajiem rādītājiem, atbilstošs mūsdienu "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības, sanitārajām un higiēnas normatīvajiem aktiem. BelAES pirmā energobloka starts plānots 2019. gadā, otrā — 2020. gadā.

Neskatoties uz atklāto dialogu un konsekvento sadarbību ar  SAEA jau projekta apspriešanas projektā, Lietuva izsaka regulāras pretenzijas pret BelAES. Jau 2016. gadā Lietuva vērsās pie Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ar ierosinājumu vienoties un neielaist ES tirgū BelAES elektroenerģiju, ko uzskata par nedrošu, taču šo iniciatīvu atbalstīja tikai Polija.    

Ziņu lente
0