Donalds Tramps vārdos atteicies no sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasDonalds Tramps
Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc sarunas ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu ASV prezidents apliecināja žurnālistiem, ka sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2" netiek plānotas. Duda tomēr cer, ka sankcijas tiks ieviestas.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. ASV neplāno sankcijas pret kompānijām, kas piedalās gāzesvada "Ziemeļu straume 2" projektā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti. Šo informāciju Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps sniedza žurnālistiem pēc tikšanās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu.

"To mēs neplānojam. Mēs vienkārši uzskatām, ka vācu tauta diemžēl maksā miljardiem un miljardiem dolāru gadā par enerģētiskajiem resursiem no Krievijas. Varu jums apliecināt — vācu tautai tas nepatīk," — uzskata Tramps.

Savukārt Polijas prezidents pauda cerību, ka ASV vadītājs apturēs gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecību.

Sankcijas: pagaidām jautājums ir nobremzēts

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo debatēs par valsts budžetu 2019. gadam norādīja, ka nepieciešams spert tālākos soļus pret Krievijas un Vācijas gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecību.

Viņaprāt, Eiropas Savienības iespējas pretoties Maskavai ir ierobežotas, jo savienība ir atkarīga no Krievijas gāzes, un situācijas pasliktināšanās nav pieļaujama.

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Mediji paskaidroja, kāpēc Vācija neatteiksies no Krievijas gāzes

Pēc viņa domām, vienu no iespējām apturēt projektu varētu dāvāt sankcijas. Iepriekš Enerģētikas departamenta direktora vietniece Sandra Oudkirka paziņoja, ka ASV varētu ieviest sankcijas pret gāzesvada projekta dalībniekiem ģeopolitisku un enerģētisku iemeslu dēļ.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzesvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru apmērā gadā no Krievijas piekrastes līdz Vācijai. Gāzesvada ekspluatācijas sākums plānots līdz 2019. gada beigām.

Pret "Ziemeļu straumi 2" iebilst vairākas valstis, it īpaši Ukraina, kas baidās zaudēt ienākumus, ko nes Krievijas gāzes tranzīts, un ASV, kas kaļ ambiciozus plānus eksportēt uz Eiropu savu sašķidrināto dabasgāzi.

Krievija jau vairākkārt lūgusi neuzskatīt gāzesvadu par ietekmes instrumentu. Valsts prezidents Vladimirs Putins atgādinājis, ka Maskava "Ziemeļu straumi 2" uzskata par ekonomisku projektu.    

Ziņu lente
0