Eiropas Savienība atbildējusi uz Krievijas iesniegtajiem datiem par MH17 katastrofu

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Aizsardzības ministrijas brīfings
Krievijas Aizsardzības ministrijas brīfings - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka reisa MH17 Boeing katastrofas vietā atrastās raķetes atlūzas ļāvušas identificēt tās numuru un izsekot to no ražošanas vietas līdz armijas daļai, kuras bruņojumā tā atradās.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Eiropas Savienība atbildējusi uz Krievijas iesniegtajiem datiem Malaizijas Boeing katastrofas lietā, atzīmējot, ka pilnībā uzticas Apvienotajai izmeklēšanas grupai (JIT) un tās "neatkarīgās, profesionālās un objektīvās izmeklēšanas" slēdzieniem. Par to aģentūrai RIA Novosti pastāstīja ierēdnis ES struktūrās.

Aģentūras sarunbiedrs atsaucās uz JIT slēdzieniem par to, ka iekārta "Buk", no kuras, pēc izmeklēšanas versijas, notriekts reiss MH17, "neapšaubāmi piederējusi Krievijas Bruņotajiem spēkiem".

Krievijas Aizsardzības ministrija atklājusi datus par raķeti, kas notrieca reisa MH17 Boeing - Sputnik Latvija
Krievija publiskojusi datus par raķeti, ar ko notriekta reisa MH17 Boeing Doņeckā

Pie tam viņš piebilda, ka Apvienotā izmeklēšanas grupa rūpīgi izmeklēs materiālus, tiklīdz Krievija tos nodos JIT rīcībā.

Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministra publiskoja informāciju, kas tika glabāta kā "pilnīgi slepena". Tā liecina, ka raķete, ar kuru, pēc JIT slēdziena, notriekts aviolaineris, 1986. gadā nogādāta Ukrainas armijas daļā — 223. zenītraķešu brigādē. Pēc PSRS sabrukuma šī vienība iekļauta Ukrainas Bruņotajos spēkos, bet 2014. gadā piedalījās cīņās Donbasā. Raķete no Ukrainas teritorijas nav izvesta.

Krievija ieteica JIT pieprasīt no Ukrainas visu dokumentāciju par raķeti. Ģenerālprokuratūra norādīja, ka jaunie materiāli jau nodoti Nīderlandei.

MH17 traģēdija

2014. gada 17. jūlijā pie Doņeckas cieta katastrofā Malaizijas Boeing 777, kas devās reisā no Amsterdamas uz Kualalumpuru. Tajā bija 298 cilvēki. Viņi visi gāja bojā.

Kijeva katastrofā apsūdzēja zemessargus, taču tie apgalvoja, ka viņu rīcībā nav līdzekļu, kas ļautu notriekt gaisa kuģi tādā augstumā.

Starptautiskā izmeklēšanas grupa (JIT) iepazīstināja ar reisa MH17 Boeing katastrofas izmeklēšanas provizoriskajiem rezultātiem. Starptautiskā izmeklēšana apgalvo, ka Malaizijas Boeing notriekts ar ZRK "Buk", kas piederējis KF BS 53. zenītraķešu brigādei no Kurskas. Komplekss esot ievests Donbasā, bet pēc tam — atkal nogādāts Krievijā.

Maskava norādīja, ka JIT apsūdzības nav pierādītas, izmeklēšana — subjektīva un vienpousēja. Krievijas AM dati liecina, ka visas raķetes, kuras dzinēju demonstrējusi Holandes komisija, utilizētas pēc 2011. gada. Turklāt koncerna "Almaz-Antej", vadošā PGA sistēmu ražošanas uzņēmuma eksperti apstiprināja: Boeing notriekts no teritorijas, ko kontrolēja Ukrainas armija.    

Ziņu lente
0