Baltijas valstis iekļuvušas valstu grupā ar augstāko attīstības līmeni

© SputnikIgaunija
Igaunija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules valstu reitingā pēc cilvēku attīstības Igaunija ieņem diezgan augstu vietu, apsteidzot Lietuvu, Latviju un Poliju.

RĪGA, 16. septembris — Sputnik. Kopumā grupā ar augstāko attīstības līmeni iekļuvušas 59 no 189 valstīm, liecina ikgadējais ANO ziņojums, kura prezentācija notika nesen organizācijas galvenajā štābā Ņujorkā, vēsta RIA Novosti.

Reitinga augšgalā atrodas Norvēģija, kura saglabā savu līderpozīciju no 2001. gada, vien divas reizes piekāpjoties Islandei (2006. un 2007. gadā). Otrajā vietā ir Šveice, trešajā — Austrija. ASV ieņem 13. reitinga vietu, aiz tām seko Lielbritānija un Somija, kura nosaukta par pasaulē laimīgāko valsti.

Бедность и нищета - Sputnik Latvija
"Iedzīvotāju ienākumi" iedragājuši Latvijas pozīcijas ekonomiskās attīstības reitingā

Igaunija jau otro gadu saglabā 30. vietu, apsteidzot Poliju, kura ieņem 33. vietu reitingā, kā arī Lietuvu (35), Latviju (41). Krievija, kura pacēlusies par vienu pozīciju augstāk un šobrīd ieņem 29. vietu, arī iekļuva grupā ar augstāko cilvēku attīstības līmeni.

Zemākās vietas reitingā ieņem Dienvidamerikas Surinama, salu valsts Sentvinsenta un Grenadīnas Karību jūrā un Tongo "paradīzes salas" Klusajā okeānā.

Cilvēku attīstības indekss nosaka valsts sasniegumus veselības stāvoklī, izglītības un tās pilsoņu faktisko ienākumu iegūšanā.

Tā aprēķināšanai izmanto:

Prognozējamā mūža ilguma indeksu: veselība un ilgmūžība, kurus nosaka ar vidējā prognozējamā mūža garumu dzimšanas laikā;

Izglītības indeksu: izglītības pieejamība, kuru nosaka ar vidējo prognozējamo skolas vecuma bērnu mācību ilgumu un vidējo pieaugušo iedzīvotāju mācību ilgumu;

Nacionālā kopienākuma indeksu: pienācīgs dzīves līmenis, kuru nosaka ar Nacionālā kopienākuma (NKI) apmēru uz vienu iedzīvotāju ASV dolāros pēc pirktspējas paritātes (PSP).

Saskaņā ar ANO ziņojumu, visā pasaulē vērojama cilvēku attīstības radītāju palielināšanās tendence. Par to liecina arī skaitļi: šobrīd grupā ar ļoti augstu attīstības līmeni ir 59 valstis, savukārt grupā ar ļoti zemu attīstības līmeni — vien 38 valstis. Pirms astoņiem gadiem, 2010. gadā, šie skaitļi bija 46 un 49 valstis attiecīgi.    

Ziņu lente
0