ASV lidmašīnas uzbrukumā Sīrijā izmantoja fosfora bumbas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas pārstāvis ANO ierosināja ASV nosaukt objektus Sīrijā, kas varētu būt saistīti ar ķīmisko ieroču ražošanu vai glabāšanu, un nosūtīt turp OPCW pārstāvjus.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Divi ASV Gaisa kara spēku iznīcinātāji F-15 8. septembrī uzbrukumā Deir ez Zoras privincē izmantoja aizliegtos fosfora lādiņus, informēja Krievijas Karojošo pušu samierināšanas centra vadītājs Sīrijas Arābu Republikā, ģenerālleitnants Vladimirs Savčenko, vēsta Sputnik Igaunija. Uzbrukums noticis Hadžina apdzīvotajā vietā. Uzbrukuma rezultātā izcēlušies spēcīgi ugunsgrēki. Informācija par upuriem un cietušajiem tiek precizēta.

Baltā fosfora munīcijas izmantošana ir aizliegta ar 1949. gada Ženēvas konvencijas papildu protokolu, atgādināja Savčenko. Fosfora bumbas tiek uzskatītas par masveida iznīcināšanas ieročiem.

"Publiskot mērķu sarakstu"

Ceturtdien Krievija ierosināja ASV nosaukt objektus Sīrijā, kas varētu būt saistīti ar ķīmisko ieroču ražošanu vai glabāšanu, un nosūtīt turp Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) pārstāvjus.

ASV Jūras kara spēku kuģi jūrā - Sputnik Latvija
ASV gatavo jaunu provokāciju ar ķīmiskajiem ieročiem Sīrijā

"Mums ir konkrēts piedāvājums amerikāņu kolēģiem — publiskojiet mērķu sarakstu, ko, saskaņā ar informāciju, Pentagons noteicis iespējamam "trijnieka" triecienam," — ierosināja KF pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Nebenzja.

Diplomāts piebilda: ja ASV varasiestādes uzskata, ka objekti Sīrijā saistīti ar ķīmisko ieroču uzglabāšanu vai pielietošanu, šie dati jāiesniedz OPCW, kam jāveic atbilstošajā konvencijā paredzētā inspekcija.

Nebenzja uzsvēra: Krievijai labi zināms, ka Sīrijas valdības nekontrolētajā teritorijā pa sarežģītiem maršrutiem ievestas indīgās vielas un iekārtas, ko kaujinieki plāno izmantot provokācijām. Viņš uzsvēra, ka nelikumīgo bruņoto vienību pārstāvji jau saņēmuši rietumu specdienestu instrukcijas.

ASV uzbrukumu plāni

Iepriekš telekanāls CNN, atsaucoties uz avotiem oficiālās aprindās, ziņoja, ka ASV izlūkdienestu un bruņoto spēku eksperti sastādījuši iespējamo mērķu sarakstu Sīrijā gaisa spēku uzlidojumiem, ja prezidents Donalds Tramps dos tādu rīkojumu.

Telekanāls apgalvoja, ka sarakstā iekļauti ar ķīmiskajiem ieročiem saistīti objekti. CNN sarunbiedri paziņojuši: lai arī galīgais lēmums nav pieņemts ASV Bruņotie spēki gatavi "sniegt ļoti ātru atbildi" ķīmiskā uzbrukuma gadījumā valstī.    

Ziņu lente
0