Spēkā stājušās ASV "drakoniskās" sankcijas pret Krieviju

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Pāriet pie mediju bankasКапитолий (United States Capitol) на Капитолийском холме в Вашингтоне
Капитолий (United States Capitol) на Капитолийском холме в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, novembrī tiks ieviesta nākamā vēl stingrāku sankciju pakete.

RĪGA, 27. augusts — Sputnik. Spēkā stājušās iepriekš izsludinātās pret Krieviju vērstās ASV sankcijas, informē ASV Federālā reģistra tīmekļa vietne.

ASV Valsts departamenta atbilstošajā rīkojumā teikts, ka Krievijas Federācija "izmantojusi ķīmiskos ieročus, pārkāpjot starptautiskās tiesības (..) pret saviem pilsoņiem".

ASV Valsts departaments - Sputnik Latvija
ASV publicēta pret Krieviju vērsto jauno sankciju pirmā pakete

Saskaņā ar sankcijām nepieciešams pārtraukt jebkādu ASV palīdzību Krievijai, ko paredz starptautiskās palīdzības līgums no 1961. gada, izņemot steidzamu humāno palīdzību, pārtikas produktus un citus lauksaimniecības produktus". Valsts departaments vairs neizsniegs licences Krievijas valsts uzņēmumiem ASV ražotā bruņojuma un dubultas nozīmes produkcijas eksportam, izņemot eksportu, kas nepieciešams sadarbībai kosmosā un komerciālajiem kosmiskajiem startiem, kā arī produkcijai, kas nepieciešama civilās aviācijas lidojumu drošībai. Iespējami arī citi atsevišķi izņēmumi, taču noteikta atbilstošo eksporta licenču "atteikuma prezumpcija".

Tāpat jebkuras ASV iestādes pienākums ir noraidīt Krievijas lūgumus izsniegt "jebkādus kredītus, kredītu garantijas un citu finansiālo atbalstu".

Jaunā sankciju pakete, ko Krievijas vēstniecība ASV nodēvēja par "drakoniskām", tika pieņemta šī gada augusta sākumā. To pamatā ir Savienoto Valstu likums par ķīmisko un bioloģisko ieroču kontroli, kas tika izmantots 2018. gada martā, kad ASV ieviesa sankcijas pret KTDR sakarā ar ķīmisko ieroču pielietošanu Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna brāļa Kima Čenama slepkavībai, kā arī pret Sīriju 2013. gadā.

Американский санкций и российский болтий. Химический фельетон - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerikāņu sankcijs un krievu nošķaudijs. Ķīmisks feļetons

Sankciju ieviešana pamatota ar apsūdzībām par ķīmisko ieroču pielietošanu Solsberijas pilsētā Lielbritānijā, kur tika saindēts Krievijas izlūkdienestu bijušais oficieris Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Krievija šīs apsūdzības noliedza un ierosināja kopīgu incidenta izmeklēšanu, kam Londona nepiekrīt.

Otrā sankciju pakete ar stingrākiem ierobežojumiem, iespējams, tiks ieviesta novembrī: šajā gadījumā kreditēšanas liegums var skart Krievijas juridiskās personas, preču eksportu un importu. Iepriekš Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs informēja, ka tālāku sankciju ieviešanu pret Krieviju iespējams vērtēt kā ekonomiskā kara pieteikumu.

Ziņu lente
0