National Interest prognozē "nejaušu" kodolkaru

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu izdevums atzīmējis, ka ASV, Krievija un Ķīna var iniciēt karadarbību, jo to novērošanas un izlūkošanas sistēmas var parastu ieroču pielietojumu kļūdaini uzskatīt par kodoluzbrukumu, tādējādi provocējot atbildes triecienu.

RĪGA, 19. augusts – Sputnik. Krievija, ASV vai Ķīna var pilnīgi nejauši sākt pasaules kodolkaru, uzskata amerikāņu izdevums National Interest, vēsta Sputnik Lietuva.

Американский бомбардировщик B-2 Spirit сбрасывает бомбу  B61. Архивное фото - Sputnik Latvija
ASV informēja par kodolbumbas B61-12 sekmīgiem izmēģinājumiem

Izdevums raksta, ka līdz šim minēto valstu novērošanas un izlūkošanas sistēmas tika izmantotas ballistisko kodolraķešu startu kontrolei, taču tagad tās tiek lietotas arī konvencionālo kaujas galviņu startu izsekošanai. Šajā situācijā tehnika var nejauši kļūdīties un sajaukt kodolieroču un konvencionālo ieroču pielietojumu. Rezultātā iespējams atbilstošs uzbrukums no otras puses. National Interest atzīmēja, ka visas trīs lielvalstis tīšām cenšas samulsināt savus oponentus, izvietojot līdzās kodolieročus un konvencionālo bruņojumu. Kā piemēru izdevums minēja faktu, ka Krievija dislocē savas zemūdenes ar ballistiskajām kodolraķetēm vietās, kur atrodas zemūdenes ar parastajiem ieročiem. 

Izdevums atzīmēja, ka par sadursmes iemeslu var kļūt militāro novērošanas satelītu trūkums, kā arī novecojušu novērošanas sistēmu izslēgšana no bruņojuma.

Žurnāla rīcībā esošie dati liecina, ka patlaban ASV gatavo tikai četrus satelītus Advanced Extremely High Frequency (AEHF), kas novēros gan kodolraķešu, gan parasto raķešu startus. Tamlīdzīgā situācijā to skaits ir nepietiekams, uzskata National Interest. Turklāt drīz tiks pārtraukta arī ASV satelītu sakaru sistēmas Milstar lietošana.

Pretgaisa aizsardzības sistēmas komandpunkts - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kodolkara scenārijs. ASV izdomāts, kā ievilkt konfliktā Krieviju

Pēc raksta autora domām, šīs problēmas risinājumu sekmētu kodolieroču un konvencionālo ieroču sadalīšana vai specializētu satelītu izveide, kuru uzdevums būtu kodolgalviņu izsekošana, nereaģējot uz parastajiem ieročiem. Taču izdevums uzsvēra, ka diezin vai pasaules lielvalstis spers tādus soļus, kas prasa nopietnus izdevumus.

Iepriekš National Interest ziņoja, ka ASV Jūras kara spēki gatavojas konfrontācijai ar Krieviju Ziemeļatlantijā. Žurnāls publicēja informāciju par to, ka ASV JKF komandieris admirālis Džons Ričardsons vēstīja, ka viņam sagādā bažas Krievijas zemūdeņu skaits reģionā, un aicināja gatavoties kaujai. Izdevums uzsvēra, ka patlaban Savienotajām Valstīm jāpiešķir lielāka vērība konfrontācijai ar Krieviju un Ķīnu, nekā cīņai ar starptautisko terorismu.

Ziņu lente
0