Vācija neatteiksies no "Ziemeļu straumes 2" Vašingtonas dēļ

© Foto : Nord Stream 2 / Aксель Шмидт"Ziemeļu straume 2". Foto no arhīva
Ziemeļu straume 2. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu politologs uzskata, ka Vācija nevar lauzt spēkā esošas vienošanās tikai tāpēc, ka ar to "nevar samierināties" ASV prezidents.

RĪGA, 18. augusts — Sputnik. Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētāja Andrea Nalesa paziņoja, ka Vācija neatteiksies no līgumiem enerģētikas nozarē Vašingtonas viedokļa dēļ, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

Politiķe uzsvēra, ka pārsvarā runa ir par gāzesvada "Ziemeļu straume 2" projektu, ar ko nodarbojas Eiropas konsorcijs.

Ziemeļu straumes 2 cauruļi - Sputnik Latvija
Sākusies "Ziemeļu straumes 2" pirmo cauruļu ielikšana

Nalesa atzīmēja, ka Vācija nevar pieļaut, lai to atrunātu no enerģētikas nozarē noslēgtajiem līgumiem tikai tāpēc, ka ar to "nevar samierināties" ASV prezidents.

"Mēs saņemam enerģijas nesēju piegādes no daudzām valstīm. Vēl viens gāzesvads nepadarīs mūs atkarīgus no Krievijas," — viņa piebilda.

NATO samita laikā Briselē ASV prezidents Donalds Tramps kritizēja Vāciju par dalību projektā. Citastarp viņš paziņoja, ka Berlīne "maksā Krievijai miljardus", pie tam Savienotajām Valstīm ir jāaizsargā Vācija kā sabiedrotā NATO un jātērē neproporcionāli lielāki līdzekļi aizsardzībai. Savienoto Valstu līderis pauda, ka Krievija pilnībā kontrolējot Vāciju ar gāzes piegāžu starpniecību.

Tāpat Vašingtona piedraudēja ar sankcijām uzņēmumiem no Eiropas, kuri piedalās projektā "Ziemeļu straume 2". Tomēr pārrunās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Helsinkos Tramps paziņoja, ka ASV ir gatavas konkurēt ar jauno gāzesvadu, piegādājot Eiropā sašķidrināto dabasgāzi.

Nord Stream 2 - Sputnik Latvija
Ukraina apliecinājusi atbalstu ASV viedoklim "Ziemeļu straumes 2" jautājumā

Krievija jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka projekts ir vērtējams tikai no ekonomikas viedokļa un lūgusi nenodarboties ar tā politizāciju.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzes cauruļvadu būvdarbus ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Tos plānots izbūvēt Baltijas jūras dibenā līdzās "Ziemeļu straumei". Uzņēmums Nord Stream 2 AG jau saņēmusi nepieciešamās būvatļaujas no Vācijas, Somijas, Zviedrijas un Krievijas. Atļaujas vēl nav izniegusi tikai Dānija.    

Ziņu lente
0