Tiesas prasībā pret mēslojuma ražotāju dārznieks attiesājis gandrīz 300 miljonus dolāru

© pixabayМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kalifornijas tiesa uzdevusi visā pasaulē pazīstamajam mēslojumu ražotājam – korporācijai Monsanto izmaksāt 298 miljonus dolāru dārzniekam Dveinam Džonsonam, kurš apgalvo, ka kompānijas produkcija kļuvusi par viņa onkoloģiskās slimības cēloni.

RĪGA, 12. augusts — Sputnik. Kalifornijas tiesas lēmums ir pirmais virknē līdzīgu prasību pret Monsanto – kopā pret korporāciju ASV iesniegti vairāk nekā pieci tūkstoši prasību, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz ERR.

Kompānijas pārstāvji, komentējot tiesas spriedumu, paziņoja, ka tas neatceļot ilggadējo pētījumu rezultātus par glifosātu – vielu, kas, pēc prasītāja Dveina Džonsona domām, izraisījis onkoloģisko saslimšanu. Šī viela tiek izmantota Monsanto ražotajos pesticīdos Roundup.

Участники акции в Берлине против американского концерна Monsanto — компании, которая производит трансгенные семена растений. - Sputnik Latvija
Ar leikēmiju slims dārznieks uzskata, ka par slimību vainojama "Monsanto"

Iepriekš vēstīts, ka dārznieks Dveins Džonsons izmantojis Monsanto produkciju, lai iznīcinātu nezāles kādas mācību iestādes teritorijā. Vīrietis ir pārliecināts, ka pastāvīgais kontakts ar preparāta saturā esošo glifosātu, izraisījis viņam diagnosticēto ādas vēzi.

Prasības pret Monsanto iesnieguši arī citi cilvēki, taču spriedumu Džonsona lietā bija nolemts pieņemt prioritārā kārtībā, jo, pēc mediķu domam, viņam atlikuši tikai daži mēneši. Pats dārznieks un viņa advokāti nešaubījās par uzvaru pār Monsanto. Tāpat viņi cer, ka tiesas lēmums viņiem par labu kļūs par pirmo soli ceļā, lai aizliegtu glifosātu saturošo pesticīdu ražošanu.

Iepriekš vēstīts, ka glifosātu, kas Baltijā un citās valstīs pazīstams ar nosaukumu RoundUp, korporācija Monsanto ražo kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem. Eiropā glifosāts pārliecinoši ieņem pirmo vietu herbicīdu vidū un tiek plaši izmantots lauksaimniecībā. Iepriekš, apspriežot šī herbicīda problēmas Igaunijā, vietējie lauksaimnieki lika noprast, ka nav gatavi atteikties no tā izmantošanas.

Ziņu lente
0