Internetā vairs nebūs "nevienam nepiederošu" attēlu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasIeeja Eiropas tiesas ēkā Luksemburgā
Ieeja Eiropas tiesas ēkā Luksemburgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu fotogrāfs Eiropas tiesā guvis uzvaru lietā pret skolēniem un faktiski atņēmis visai Eiropai iespēju bez maksas lejupielādēt no tīmekļa "nevienam nepiederošus" attēlus.

RĪGA, 10. augusts — Sputnik. Tīmekļa lietotājiem Eiropā nāksies atteikties no agrākās nevienam nepiederošu fotogrāfiju un citu attēlu brīvas izmantošanas, kuru skaits tīmeklī sniedzas miljonos. ES augstākā tiesu instance pieņēmusi lēmumu lietā par vienu fotogrāfiju un radījusi precedentu, aizliedzot publicēt jebkādus attēlus bez to īpašnieku atļaujas, vēsta Sputnik Igaunija.

Eiropas tiesa (ECJ) uzskatīja vācu fotogrāfka Dirka Renkhofa prasību pret kādas vidusskolas Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē skolēniem un nolēma, ka bērniem nebija tiesību bez atļaujas un bez maksas izmantot viņa fotogrāfijas prezentācijas sagatavošanai skolas tīmekļa vietnē. Iepriekš fotogrāfs pārdeva savus darbus tūrisma firmai, kura tos publicēja kā ilustratīvu materiālu savā tīmekļa vietnē. Fotogrāfija bija brīvi pieejama, tai nebija nekādu paskaidrojumu, kas ierobežotu attēla atkārtotu izmantošanu, lejupielādēšanu un publikāciju. Tādos gadījumos parasti tiek pieņemts, ka attēlu iespējams brīvi lejupielādēt savām (taču ne komerciālām) vajadzībām ikviens tīkla lietotājs.

Eiroparlaments - Sputnik Latvija
Eiroparlaments nobalsojis par Interneta brīvību

Tomēr fotogrāfs Dirks Renkhofs iesūdzēja tiesā skolēnus un pieprasīja izmaksāt viņam 400 eiro. Lieta tika nodota ECJ, jo tika uzskatīta par precedentu un tiesa Vācijā nezināja, kā to izvērtēt.

Eiropas tiesas spriedums, kas ir obligāts visu ES valstu tiesu sistēmām, domājams pieliks punktu brīvi pieejamu, "nevienam nepiederošu" un it kā bezmaksas attēlu un citu materiālu apgrozījumam, kuri miljoniem izplatās globālajā tīmeklī.

Tamlīdzīgu materiālu lejupielāde un atkārtota izmantošana tagad jāsaskaņo ar tiesību īpašnieku, ko dažkārt nebūs nemaz tik vienkārši atrast.

Atļauja jāsaņem pat gadījumā, ja tiesību īpašnieks vai autors neierobežo sava darba tālāku lietošanu.

Ja viņš pieprasīs maksu, cilvēkam, kurš vēlas izmantot attēlu, nāksies samaksāt. Citiem vārdiem sakot, fotogrāfijas vai zīmējuma autors dažos gadījumos gūs iespēju atkal un atkal pārdot savu darbu, pat ja tas būs jau vairākkārt izmantots.

Turpinās cīņa par saprātīgām autortiesībām

Tiesa pamatoja savu lēmumu, piemēram, ar to, ka lielās platformas — YouTube un Dailymotion atsakās maksāt attēlu, video un citu materiālu autoriem un īpašniekiem, ko nelikumīgi augšupielādējuši lietotāji. Platformas norāda: lietotājiem ir brīva piekļuve viņu resursiem, un likumdošana nenosaka augšupielādējamo materiālu autoru obligātu piekrišanu.

Autortiesības un pirātisms - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija nevēlas afišēt pirātisma ietekmes trūkumu tirdzniecībā
Tiesneši apgalvoja, ka aizsargā radošo savienību un atsevišķu autoru intereses, taču Renkhofa prasība pret skolēniem liek domāt, ka jaunā noteikuma pielietošana sagādās nepatīkamu pārsteigumu ne tikdaudz lielajām tīmekļa platformām, cik vienkāršajiem lietotājiem. Piemēram, viņi vairs nevarēs bez maksas publicēt savās lapās Facebook "internetā atrastas" amizantas fotogrāfijas un zīmējumus.

ECJ spriedums ir pretrunā Eiropas Parlamenta lēmumam noraidīt jaunās direktīvas projektu par autortiesību aizsardzību internetā. Tiesnešu lēmums faktiski atņem lietotājiem Eiropā tiesības brīvi izmantot saturu.    

Ziņu lente
0