Putins piedāvājis Trampam atbruņošanās iniciatīvas

© REUTERS/Carlos BarriaKrievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV vadītāsu Donalds Tramps
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV vadītāsu Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Helsinkos aizritējušo Krievijas un ASV prezidentu pārrunu nianses kļuvušas zināmas, pateicoties dokumentam, kas nonācis preses rīcībā.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins iepazīstinājis ASV vadītāju Donaldu Trampu ar vairākiem ierosinājumiem viņu tikšanās laikā Helsinkos šī gada jūlijā. To starpā ir jaunas pārrunas par kodolieroču kontroli un ieroču aizliegšanu kosmosā, teikts dokumentā, kas nonācis Politico rīcībā.

Dokuments, ko sagatavojusi Krievija abu valstu samitam, ieguvis nosaukumu "Dialogs par bruņojuma kontroles problēmu". ASV izdevuma redakcijas rīcībā nonācis teksta tulkoums angļu valodā, ko viņi salīdzinājuši ar redakciju krievu valodā, informēja Sputnik Baltkrievija.

"Iesniedzām mūsu amerikāņu kolēģiem dokumentu ar virkni konkrētu ierosinājumu," — 16. jūlijā Helsinkos pastāstīja Krievijas prezidents.

Krievijas dokumentā iekļauts ierosinājums pagarināt uz pieciem gadiem Līgumu par stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu (START), kura mērķis ir samazināt un ierobežot kodolieroču skaitu.

Savulaik Vladimirs Putins un Baraks Obama parakstīja jaunu līgumu par stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu, kas paredzēja kodolgalviņu skata samazināšanu līdz 1500 Krievijā un ASV. Šī iemesla dēļ Maskava ierosināja Vašingtonai pagarināt līgumu, kura termiņš beidzas 2021. gadā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV līdera Donalda Trampa tikšanās - Sputnik Latvija
"1-0 Putina labā": samits Helsinkos radījis paniku latviešu elites aprindās

Dokumentā vēlreiz uzsvērta Krievijas apņemšanās ievērot līgumu par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu ierobežošanu.

ASV un Krievija ir pievienojušās 1967. gadā noslēgtajam līgumam, kas aizliedz masveida iznīcības ieroču dislokāciju kosmosā. Šī iemesla dēļ dokumentā, kas nokļuvis Politico redakcijas rīcībā, iekļauts ierosinājums izstrādāt un parakstīt jaunu līgumu par kosmosu.

Uzmanība pievērsta arī augošajai spriedzei Austrumeiropā. Šajā aspektā izteikts ierosinājums "spert soļus, lai novērstu incidentus militārās darbības ietvaros Eiropā, kā arī uzticēšanās un pārskatāmības palielināšanai militārajā jomā".

Rakstā Politico atzīmēts, ka ASV prezidenta administrācija atteikusies komentēt speciālajā dokumentā iekļautās Krievijas iniciatīvas.

Putina un Trampa pirmā pilna formāta tikšanās noritēja 16. jūlijā Helsinkos. Krievijas un ASV līderi vairāk nekā divas stundas apspriedās aiz slēgtām durvīm, pēc tam sarunas ritēja paplašinātā formātā. Pēc tikšanās Helsinkos abas puses pauda cerību uz abu valstu attiecību uzlabošanos.    

Ziņu lente
0