SOK ieraudzījusi izmaiņas Krievijas sportā un ir gatava pieņemt Krieviju atpakaļ

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Международного олимпийского комитета Томас Бах
Президент Международного олимпийского комитета Томас Бах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā paziņojis Starptautiskās olimpiskās komitejas vadītājs Tomass Bahs, Krievijā sapratuši, ka nepieciešamas pārmaiņas, un "ir gatavi pāršķirt lappusi".

RĪGA, 21. jūlijs – Sputnik. Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) ir gatava pieņemt Krieviju atpakaļ un atbalstīt visas Krievijas sportā īstenotās reformas, paziņoja SOK vadītājs Tomass Bahs.

"Krievija tika pakļauta sankcijām, vārda "Krievija" nebūs vēstures grāmatās par Olimpiādi 2018. Tagad mēs esam gatavi pieņemt Krieviju atpakaļ un atbalstīt visas tās reformas, kuras Krievija veikusi un veic," RIA Novosti citē Baha vārdus preses konferencē pēc SOK izpildkomitejas sēdes Lozannā.

SOK izpildkomiteja 2017. gada 5. decembrī pieņēma lēmumu īslaicīgi atstādināt Krievijas Olimpisko komiteju (KOK) un pielaida Krievijas atlētus Olimpiskajām spēlēm Phjončhanā "olimpisko atlētu no Krievijas" (OAR) statusā, kur viņi uzstājušies zem olimpiskā karoga.

SOK komisijas vadītājs Samuels Šmids, komentējot dopinga pārkāpumus Krievijas sportā, paziņoja, ka nekad neesot saskaries ar šāda mēroga manipulācijām.

2018. gada Ziemas Olimpiskās spēles - Sputnik Latvija
Divi Krievijas sportisti nezināmu iemeslu dēļ nav uzaicināti piedalīties Olimpiādē

"Antidopinga noteikumu ievērošana atradās Sporta ministrijas darbības laukā, kas ir par to atbildīga. SOK disciplinārā komisija izsprieda sekojošas rekomendācijas – veikt nepieciešamos pasākumus, lai uzsvērtu antidopinga noteikumu manipulēšanas pastāvēšanu. Tiem, kas bija atbildīgi, jābūt sodītiem. Tai pat laikā atsevišķo "tīro" Krievijas atlētu tiesībām jābūt aizsargātām. Izdevumiem, kuri radās procedūru piemērošanas gaitā, jābūt iekļautiem sankcijās," — pateica žurnālistiem Šmids.

SOK lēmumā tika atzīmēts, ka KOK, izpildot komitejas noteiktos nosacījumus, varētu tikt atjaunota tiesībās līdz Spēļu beigām, taču beigās tas nenotika. Par galveno tiesību atjaunošanas atteikuma iemeslu kļuva divi Krievijas sportistu antidopinga noteikumu pārkāpumu gadījumi. Kērlingista Aleksandra Krušeļņicka un bobslejistes Nadeždas Sergejevas analizēs tika konstatēts aizliegts preparāts.

Pēc Ziemas Spēlēm KOK dalība SOK tika automātiski atjaunota.

"Attiecībā uz nākotni – Krievijā ir gatavība pāršķirt lappusi. Ir piemērotas SOK sankcijas. Viņi sapratuši, ka nepieciešamas pārmaiņas. Un šīs pārmaiņas var redzēt. Jaunie KOK un RUSADA, jauni cilvēki Sporta ministrijā. Ir izmaiņas mentalitātē. Mēs atbalstām šīs iniciatīvas, uzskatām tās par ļoti svarīgām," — piebilda Bahs.

Ziņu lente
0