Tikai ne krējums: ko darīt, ko - ne saules apdegumu gadījumā

© Sputnik / Sergey MelkonovPludmale
Pludmale - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā paglābties no saules apdegumiem un kāpēc nav ieteicams ieziest apdegumus ar skābpiena produktiem.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Laika prognozes šovasar ir ļoti piemērotas cilvēkiem, kam patīk pagozēties saulē un pēc tam palepoties ar vienmērīgu iedegumu. Tomēr ieteicams padomāt arī par to, kā mūsu āda jutīsies pēc sauļošanās, un iepriekš sagatavoties, lai prieks par atpūtu nenestu mokošas sāpes un  mums nenāktos pa logu vērot, kā citi dodas uz pludmali, vai pat atvaļinājumu pavadīt viesnīcas numurā.

Sputnik Baltkrievija ir sagatavojis materiālu par to, kā gatavoties pirms sauļošanās un ko iesākt, ja tomēr nav izdevies ādu pasargāt.

Ko darīt, ja esat apdeguši

Vispirms ieteicams pēc iespējas ātrāk pārtraukt sauļošanos. Vēlams noteikti ieiet vēsā dušā: ūdens temperatūra — aptuveni 26-30 grādi.

Отец с детьми - Sputnik Latvija
Karstums līdz +30: sinoptiķi par laikapstākļiem Latvijā nākamnedēļ

Ja ūdens strūklas sagādā sāpes, pārklājiet apdegušās vietas ar dvieli un aplaistiet to.

Vēsā ūdenī samitrinātu dvieli var pielikt apdegumiem arī pēc aplaistīšanās — vēsa komprese mazliet atvieglos stāvokli.

Ko paņemt uz pludmali

Ja gatavojaties sauļoties, parūpējieties par līdzekli apdegumu ārstēšanai. Tas varētu būt gēls ar alveju saturā vai visiem pazīstamais pantenols.

Kas jāveic iepriekš

Ļoti svarīgs ir arī līdzeklis pret saules apdegumiem, jo profilakse ir labākā metode. Tas jāuzklāj 20-30 minūtes pirms sauļošanās. Paturiet prātā: nav nozīmes uzklāt krēmu pret apdegumiem sauļošanās laikā. Pievērsiet uzmanību tam, ka līdzekļa sastāvā jābūt titāna dioksīdam vai cinka oksīdam. Ja krēma sastāvā šo vielu nav, tas jūsu ādu pasargāt nespēs.

Izvēloties līdzekli pret saules apdegumiem, jāpievērš uzmanība arī SPF. Optimālākais variants ir līdzeklis ar SPF 30 — tas ļauj droši uzturēties saulē pusstundu. Pēc peldes krēmu ieteicams uzklāt atkārtoti.

Jāpiebilst, ka vēlams izraudzīties ūdensdrošu krēmu.

Ko nevajag lietot saules apdegumu gadījumā

Daži "ārstēšanās" paņēmieni tikai nodarīs ļaunu jūsu veselībai.

Viens no biežākajiem maldiem ir pieņēmums, ka saules apdegumus ieteicams ieziest ar krējumu. Tas ir skābpiena produkts, tāpēc ievainojumos rada labvēlīgus apstākļus mikrobiem, kuri var novest pie infekcijas. Tas pats attiecas arī uz kefīru. Piedevām abi produkti rada taukainu plēvīti uz ādas, kas tikai kavēs sadzīšanu.

Saule debesīs - Sputnik Latvija
Karstums Latvijā neatkāpsies līdz augustam

Pirmo 24 stundu laikā pēc apdeguma nevajag izmantot līdzekļus, kuru sastāvā ir eļļas un tauki — plēvīte, ar ko pārklāsies āda, neļaus apdegumam sadzīt.

Tāpat saules apdeguma gadījumā nevajag izmantot rīvētu kartupeli — populāro "vecmāmiņas metodi". Saules apdegums ir ievainojums, tātad tajā viegli var iekļūt infekcija.

Protams, visus minētos ieteikumus var mainīt atbilstoši individuālajām īpatnībām, tāpēc pirms atpūtas ieteicams konsultēties ar ārstu.

Un paturiet prātā: ir ļoti viegli izvairīties no saules apdegumiem un to nepatīkamajām sekām, ja ievērosiet elementārus profilakses noteikumus.    

Ziņu lente
0