Bijušais Polijas premjers kritizēja Varšavas paziņojumus par "Krievijas draudiem"

© FRED DUFOUR / AFPBijušais Polijas premjers Lešeks Millers
Bijušais Polijas premjers Lešeks Millers - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lešeks Millers atzīmēja, ka Maskavai nav nekāda iemesla uzbrukt republikai, un Polijai nav nekās, kā nebūtu pašai Krievijai.

RĪGA, 15. jūlijs — Sputnik. Polijas raizēm sakarā ar "Krievijas militāro agresiju" trūkst jēgas, paziņoja bijušais republikas premjerministrs Lešeks Millers RIA Novosti intervijā.

"Nevienai NATO valstij nedraud nekāda Krievijas agresija tāpēc, ka agresija attiecībā vismaz pret Lietuvu, Latviju, Igauniju, Poliju nozīmē karu ar visu NATO, un rezultātā — Trešo pasaules karu, jeb visas pasaules iznīcināšanu," atzīmēja Millers.

Pēc viņa vērtējuma, neviens no politiķiem nedz Maskavā, nedz Vašingtonā, nedz Briselē neriskēs izdarīt ko tādu.

Tāpat Millers atzīmēja, ka Krievijai nav nekāda iemesla iebrukt Polijā, jo abu valstu starpā nav teritoriālo strīdu, Polijā nedzīvo Krievijas mazākumtautība, kuram Maskava sāktu palīdzēt.

"Polijā nav nekā, ja runa ir par dabas resursiem, kā nebūtu Krievijā. Un priekš kam lai Krievija uzbrūk Polijai?" atzīmēja politiķis.

Pēc viņa domām, šobrīd Polijas politikā un publicistikā pastāv tikai "Krievijas draudu" ilūzija.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV vadītājs Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Viedoklis
Putinam ir tas, ko vēlas Tramps un no kā bīstas poļi

"Lūk no turienes arī nāk visas NATO austrumu flanga pastiprināšanas darbības. Lūdzu. Ja tas palīdzēs palielināt pārliecību, ka Polijai būs drošāk, ka NATO būs drošāk, tad jau nav problēmu," noslēgumā pateica Millers.

Viņš izvērtēja Krievijas un Polijas attiecību stāvokli, atzīmējot, ka tās ir iesaldētas valsts līmenī, patreiz nav manāma nekāda virzība. Pēc bijušā premjera domām, pozitīvas pārmaiņas nevar notikt "bez jebkāda impulsa augstākajā līmenī" abās pusēs.

Turklāt Millers atzīmēja, ka nedrīkst nojaukt padomju karavīru pieminekļu kaut vai pateicībā par izglābtajām dzīvībām Otrā pasaules kara laikā. Politiķis atzīmēja, ka viņš nepiekrīt Polijas doktrīnai par "padomju okupāciju", kura sekoja aiz Hitlera okupācijas.

"Ja ne viņi (padomju karavīri — Sputnik), mēs būtu nākošie rindā uz pilnīgu iznīcināšanu kā ebreji," atzīmēja Millers.

Pēdējā laikā Polijas varas iestādes sistemātiski runā par "kara draudiem", kuri it kā apdraud republiku no Krievijas puses. Uz šī fona Varšava grasās strauji palielināt armijas skaitu. Tāpat Polijā izvietota NATO starptautiskā kaujas bataljona grupa un ASV armijas bruņutanku brigāde.

Krievija vairākkārt uzsvērusi, ka nekad neuzbruks kādai no NATO valstīm. Pēc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova sacītā, NATO lieliski zina, ka Maskavai nav nekādu agresīvu nolūku, taču viņi izmanto šīs sarunas par iespējamo "Krievijas agresiju" kā ieganstu savu spēku pastiprināšanai austrumu flangā.    

Ziņu lente
0