Latvijas un Lietuvas ĀM vadītāji gūst panākumus Twitter diplomātijā

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasСоциальная сеть Twitter
Социальная сеть Twitter - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti noskaidrojuši, kas ir pats populārākais politiķis Twitter vietnē, kas raksta reti, taču trāpīgi, un kurai Ārlietu ministrijai ir visvairāk sekotāju.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. Mūsdienu diplomātija top Twitter vietnē, politiķa ietekmi var izmērīt pēc viņa sekotāju skaita, savukārt par abu valstu attiecībām var spriest pēc like skaita, teikts Twiplomacy pētījumā. 97% no visām 193 ANO dalībvalstīm ir oficiāli profili Twitter vietnē. Izņēmumu sastāda tikai sešu valstu vadības – Laosas, Mauritānijas, Nikaragvas, Ziemeļkorejas, Svazilendas un Turkmenistānas.

Otrajā vietā pēc popularitātes politiķu vidū ieņem Facebook, kur viņu auditorija ir vislielākā. 179 valstu valdības un ārpolitikas iestāžu vadītājiem ir Facebook lapas, tie ir 93% no visām ANO valstīm. Trešajā vietā ir Instagram, to izmanto 81% ANO valstu politiķu. YouTube kanāli ir 80% ANO valdību un ministru, kaut gan parasti viņu sekotāju skaits nepārsniedz tūkstoti.

Populārākais

Populārākais politiķis sociālajos tīklos ir ASV prezidents Donalds Tramps, viņam ir vairāk nekā 52 miljoni sekotāju Twitter vietnē, savukārt viņa publikācijas tiek kopīgotas 20 tūkstošus reižu. Pašas populārākās starp tām ir veltītas pārmetumiem kanālam CNN.

Tramps, tostarp ir viens no nedaudziem politiķiem, kuri paši raksta savā kontā. Viņu skaitam pieder Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks, Dānijas premjerministrs Larss Loke Rasmusens un šīs valsts ĀM vadītājs Anderss Samuelsens, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Norvēģijas premjerministre Erna Solberga, kura cieš no disleksijas, tādēļ dažkārt raksta ar kļūdām.

Neviens no trim ASV prezidenta profiliem — @realDonaldTrump, @POTUS un @WhiteHouse – neseko citu valstu līderiem. Taču ASV Valsts departaments uzstādījis saikni ar 54 valdību un ĀM vadītājiem, tostarp pat ar Irānas prezidentu un ārlietu ministru. Taču Trampa privātājam mikroblogam seko 185 pasaules līderi no 951, vairāk ietekmīgu sekotāju ir tikai Baltā nama kontiem (290), oficiālajam ASV prezidenta profilam (250), Valsts departamentam (210) un Lielbritānijas premjerministram (194).

Kā arī citas oficiālas amatpersonas

Otrais populārākais Twitter vietnē ir Romas Pāvests Francisks, viņa deviņiem kontiem arābu, angļu, franču, vācu, itāļu, poļu, portugāļu un spāņu valodā, kā arī latīņu valodā ir vairāk nekā 47 miljoni sekotāju.

Страница сайта Twitter в окне браузера компьютера - Sputnik Latvija
Project Veritas: Twitter darbinieki caurlūko lietotāju ziņojumus

Trešajā un ceturtajā vietā ir oficiālais (42 miljoni sekotāju) un privātais (26 miljoni) Indijas premjerministra Narēndra Modi konts.

Populārākais Eiropas politiķa konts pieder Lielbritānijas premjerministra birojam, savukārt otrajā vietā ir britu karaliskās ģimenes oficiālais Twitter mikroblogs. Francijas prezidents Emanuels Makrons gada laikā vien kopš vēlēšanām palielinājis sava profila sekotāju skaitu trīs reizes un iekļuva ES populārāko līderu trijniekā Twitter vietnē.

Twitter mikroblogi ir sešiem no septiņiem "Lielā septītnieka" līderiem. Izņēmumu sastāda Vācijas kanclere Angela Merkele – partija izveidoja viņai kontu, taču tas joprojām paliek tukšs. Un populārā sieviete-politiķe Twitter vietnē nebūt nav viņa, bet gan Indijas ĀM vadītāja Sušma Svaradža (11 miljoni sekotāju).

Savukārt efektīvākais Twitter politiķis ir Saūda Arābijas karalis Selmāns.

Pēdējā gada laikā viņa kontā parādījušās tikai 11 publikācijas, taču katra no tām tika kopīgota vairāk nekā 150 tūkstošus reižu, turklāt karalis raksta tikai arābu valodā un bez bildēm.

Starptautiskās attiecības

Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Eiropas Savienības ierēdņi draud ar sodu Facebook, Google un Twitter

Ārlietu ministrijas bieži izmanto savus Twitter profilus tiešiem sakariem ar kolēģiem. Visvairāk draugu ir Eiropas Ārējo skaru dienestam, sava veida Eiropas Savienības ĀM: dienesta Twitter mikroblogs seko 132 pasaules līderu un ārpolitikas iestāžu vadītāju profiliem.

Otrajā vietā pēc sabiedriskuma ir Lielbritānijas ĀM (130 parakstīšanās), savukārt trešajā vietā Krievijas ĀM (130). Desmitniekā tāpat iekļuvušas Lietuvas (110) un Latvijas (99) ĀM.

Savi mikroblogi Twitter vietnē ir arī vēstniecībām. Populārākais no tiem pieder ASV vēstniecībai Filipīnās (831 tūkstotis sekotāju), otrajā vietā Krievijas misija NATO (739 tūkstoši) un ASV vēstniecība Ķīnā (634 tūkstoši). Populārākais diplomāts ir ASV pastāvīgā pārstāve ANO Nikija Heilija, viņas privātajam kontam seko vairāk nekā pusotrs miljons cilvēku.

Ziņu lente
0