Somijas prezidents novērtēja Putina un Trampa drīzo tikšanos

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas prezidents Sauli Nīniste padalījies ar savām cerībām par Helsinkos gaidāmo Krievijas līdera Vladimira Putina tikšanos ar Amerikas kolēģi Donaldu Trampu.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. ASV un Krievijai jāveic abpusēja diskusija, tādēļ ir svarīgi, lai šo valstu vadītāju spētu apspriest Helsinkos visplašāko problēmu spektru, kā raksta RIA Novosti, pateica Nīniste intervijā Somijas izdevumam Ilta-Sanomat.

"Apspriest vismaz viņu abpusējās attiecības un to attīstību, kā arī aktuālākās starptautiskās problēmas. Visticamāk, par vienu no diskusijas tematiem kļūs atbruņošanas jautājums," atzīmēja Somijas prezidents. Sauli Nīniste cer, ka abu pasaules lielvalstu līderu tikšanās atnesīs visai pasaulei cerību, "novērsīs bailes" un noņems spriedzi.

Krievijas un ASV prezidenti Vladimirs Putins un Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tramps visu nodos: divi uzskati par tikšanos Helsinkos

Iepriekš uzmanīga prognoze par gaidāmās tikšanās iznākumu izskanēja no Igaunijas ārlietu ministra. Svena Miksera. Pēc viņa domām, ASV prezidents Donalds Tramps tikšanās laikā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Helsinkos pieturēsies ASV NATO sabiedroto pozīcijai Krimas un Ukrainas Austrumu jautājumos. Turklāt Miksers ir pārliecināts, ka pēc samita ASV neatcels sankcijas attiecībā pret Krieviju.

Eiropā gaidāmā abu līderu tikšanās izraisa uztraukumu. Taču, kā raksta The Times, trauksmi izraisa nevis pats tikšanās fakts, bet tās formāts. Pēc britu izdevuma vērtējuma, Eiropas līderi uztraucas sakarā ar solījumiem, kurus Tramps varētu dot Putinam — sākot ar Krimas atkalapvienošanās atzīšanu ar Krieviju un beidzot ar Amerikas militāro spēku izvešanu no Vācijas teritorijas.

Kā jau iepriekš tapa zināms, abpusējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās notiks Somijas galvaspilsētā Helsinkos 2018. gada 16. jūlijā. Pasaules līderi apspriedīs Krievijas un ASV turpmākās attiecību attīstības perspektīvas, kā arī aktuālākos starptautiskos jautājumus. Samits kļūs par pirmo oficiālo pilna formāta Putina tikšanos ar Trampu.    

Ziņu lente
0