The Local: politiķis iestājās par Šveices desiņām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šveices politiķis nolēmis aizstāvēt skolēnu tiesības ēst cūkgaļas desiņas piknikā.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Labējais Šveices politiķis Andrea Glarnērs piedāvā ziedot divus tūkstošus desiņu Šveices skolēniem pēc tam, kad kādā no skolām skolotāji palūdza vecākus nenest uz skolas pikniku cūkgaļu, raksta The Local.

"Es nevēlos likt musulmaņu bērniem ēst cūkgaļu, taču mēs nevaram aizliegt mūsu bērniem ēst desiņas!" paziņoja Glarnērs, nacionālistiskās Šveices Tautas partijas (SVP) loceklis. Viņš ieguva popularitāti 2016. gadā, būdams miljonāru ciemata Obervila-Lili burgomistrs, kurš piekrita samaksāt sodu, lai tikai nepieņemtu bēgļus.

Овощи - Sputnik Latvija
Tiesa neatbalsta veģetārās pusdienas Ikšķiles skolā

Šonedēļ politiķis pastāstīja Facebook, ka "vīlusies māte" pasūdzējusies viņam, ka Ārgavas kantonā piknikā "Šveices bērniem aizlieguši desiņas musulmaņu dēļ".

Šī publikācija ātri izplatījās kā vīruss, un sacēlās īsts dusmu vilnis. Glarnēru apsūdzēja, ka viņš to visu esot izdomājis. Taču skolas pārstāvji mazā Štrengelbahas pilsētā paskaidroja, ka runa ir par viņiem, ka desiņas neviens nav aizliedzis, taču vecākiem patiešām palūgts nenest cūkgaļu, lai piknikā par godu mācību gada beigām visi bērni varētu ēst visus cienastus.

Glarnēra apgalvojums, ka desiņu cienītājiem lika nest savu grilu, izrādījies nepatiess — piknikā nebija grilu.

"Nedz skola, nedz pilsētas padome negrasījās izņemt cūkgaļu no ēdienkartes," teikts paziņojumā.

Bērni drīkstēja nest līdzi jebkādas desiņas, ja vēlēsies. Taču, atzīst skolas pārstāvji, skolotājs, kurš uzrakstīja vēstuli ar šo — nenozīmīgo — lūgumu, varēja izklāstīt savus nolūkus skaidrāk.

Вегетарианские продукты в сети магазинов Maxima в Латвии - Sputnik Latvija
Veģetāro un vegānu produktu pieprasījums Maxima veikalos pieaudzis par 70%

Integrācijas eksperts Tomass Keslers paziņoja, ka "svarīgi palikt prātīgiem cilvēkiem", un, ka skolai vienkārši bija jāuzstāda divi galdi, ar cūkgaļu un bez tās. Johans Kroitners, Šveices Ebreju kopienu federācijas vadītājs, pateica, ka cilvēkiem, kuri ievēro īpašu diētu, pašiem jārūpējas par savām vajadzībām un nelikt nevienam atteikties no produktiem.

"Nav taisnīgi, ka tagad vaino musulmaņus," pateica Šveices musulmane vārdā Sumeha. Viņa uzskata, ka skolai bijuši labi nolūki, taču iznāca tikai ļaunāk — "tagad šveicieši domā, ka mēs nevēlamies integrēties".

"Šis strīds dēļ desiņām rosina naidu pret mums," pateica viņa.

Ceturtdien Glarnērs piedāvāja nopirkt divus tūkstošus desiņu un uzaicināja skolas, bērnu grupas un vasaras nometnes visā Šveicē piedalīties dzīrēs.    

Ziņu lente
0