Lielbritānijā paziņoja, ka Krievija nav saistīta ar Eimsberijas incidentu

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISLielbritānijas policija
Lielbritānijas policija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brīnumlietas darās britu karalistē – valsts IeM paziņojusi, ka Krievija, acīmredzami, nav saistīta ar incidentu Eimsberijā. Šis paziņojums ir stipri pretrunā ar tām nepamatotajām apsūdzībām, kuras bira Maskavai uz galvas no britu vadības puses pēc Sergeja un Jūlijas Skripaļu saindēšanas.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Lielbritānijas IeM vadītāja vietnieks Bens Voless paziņojis, ka, saskaņā ar provizoriskajiem datiem, Krievija nav saistīta ar incidentu Eimsberijā, kur ar nervus paralizējošo gāzi tika saindēti divi cilvēki, vēsta RIA Novosti.

Tāpat Voless aicināja Krieviju sniegt palīdzību GIP bijušā pulkveža Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlija saindēšanas incidenta izmeklēšanā netālu no Eimsberijas esošajā Solsberijā. Viņš pauda pārliecību, ka britu policija galu galā atradīs vainīgos šajā noziegumā, un atzīmēja, ka Krievija varētu "aizpildīt visas tukšās vietas (izmeklēšanā — red.), lai pasargātu cilvēkus".

Kā jau iepriekš ziņoja Sputnik Latvija, 4. jūlijā policija paziņoja, ka Lielbritānijas pilsoņi, 44 gadus veca sieviete un 45 gadus vecs vīrietis, tika atrasti bezsamaņā kādā no mājām Eimsberijā. Šobrīd viņi atrodas kritiskā stāvoklī Solsberijas slimnīcā, tajā pašā, kur ārstējās Skripaļi. Sākotnēji tika uzskatīts, ka viņi saindējušies, lietojot narkotikas. Vēlāk analīžu rezultāti konstatēja, ka abi iedzīvotāji cietuši no saindēšanās ar to pašu nervus paralizējošo vielu, ar kuru saindējās Sergejs un Jūlija Skripaļi.

"Skripaļu lieta"

Marta sākumā bijušo GIP pulkvedi Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju atrada bezsamaņā Solsberijā. Lielbritānijā apgalvo, ka viņus saindējuši ar vielu, kura esot izstrādāta padomju programmas "Novičok" ietvaros, savukārt ar incidentu ir saistīta Maskava.

Сотрудники полиции рядом с домом экс-полковника ГРУ Сергея Скрипаля в Солсбери - Sputnik Latvija
Skotlendjardā pastāstīja detaļas par saindēšanu Eimsberijā

Krievija to kategoriski noliedz un sauc apsūdzības par "nepamatotu provokāciju". ĀM vairākkārt aicinājusi veikt savstarpēju notikuma izmeklēšanu, taču Apvienotās Karalistes varas iestādes atbildēja ar atteikumu.

Vielas ekspertīzi, ar kuru tika saindēti Skripaļi, veica Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas (ĶIAO) speciālisti. Krievija iepazinusies ar ziņojumu. Pēc Krievijas ĀM Sergeja Lavrova sacītā, tajā ĶIAO sniegusi ķīmiskās vielas sastāvu, konkrēta saindēšanas aģenta nosaukuma tajā nav.

Turklāt intervijā Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektoram Dmitrijam Kiseļovam Krievijas ārlietu ministrs pastāstīja, ka "Skripaļa lietā" pastāv daudz pretrunu, un jo vairāk Lielbritānija cenšas šīs pretrunas skaidrot, jo vairāk parādās jautājumu.    

Ziņu lente
0