Skotlendjardā pastāstīja detaļas par saindēšanu Eimsberijā

© REUTERS/Hannah McKayСотрудники полиции рядом с домом экс-полковника ГРУ Сергея Скрипаля в Солсбери
Сотрудники полиции рядом с домом экс-полковника ГРУ Сергея Скрипаля в Солсбери - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Solsberijas slimnīcā atrodas divi Lielbritānijas pilsoņi, kuri cietuši no saindēšanās ar to pašu nervus paralizējošo vielu, ar ko saindējās Sergejs un Jūlija Skripaļi.

RĪGA, 5. jūlijs – Sputnik. Vīrieti un sievieti Eimasberijas pilsētā Anglijā saindēja ar to pašu vielu, ar kuru tika saindēts bijušais GIP pulkvedis Sergejs Skripaļs un viņa meita Solsberijā, paziņoja Skotlendjarda Pretterorisma apakšvienības vadītājs Nils Basu.

Vakar policija paziņoja, ka Lielbritānijas pilsoņi, 44 gadus veca sieviete un 45 gadus vecs vīrietis, tika atrasti bezsamaņā kādā no mājām Eimsberijā. Šobrīd viņi ir kritiskā stāvoklī un atrodas Solsberijas slimnīcā, tajā pašā, kur ārstējās Skripaļi. Sākotnēji tika uzskatīts, ka viņi saindējušies, lietojot narkotikas.

Pēc Basu sacītā, analīžu rezultātus, kuri norādīja uz nervus paralizējošo vielu "Novičoks", viņš saņēma vakarā no Portondaunas. Taču Skotlendjards pagaidām nezina, kādā veidā cietušie saindējās ar nervus paralizējošo vielu.

Basu uzsvēra, ka Eimsberijas cietušie nav apmeklējuši vietas Solsberijā, kur bijuši Skripaļi. Vai šie abi incidenti ir saistīti savā starpā un vai runa ir par vielu no vienas un tās pašas partijas, pagaidām nav zināms. Viņš piebilda, ka pagaidām nevar izteikt pieņēmumus par to, vai cietušie bijuši saistīti ar Skripaļiem, vai saindēšana bijusi slepkavības mēģinājums vai nejaušība.

"Mums nav nekādu izlūkošanas datu vai pierādījumu, kuri liecinātu, ka viņi bijuši kāda mērķi. Nekas viņu biogrāfijā uz to nenorāda," — paskaidroja Basu.

Basu piebilda, ka izmeklēšana turpinās, tajā piedalās apmēram simts detektīvi no pretterorisma apakšvienībām. Darbos iesaistīti 12 struktūrvienību pārstāvji. Ceturtdien Lielbritānijas IeM vadītājs Sadžids Džavids sakarā ar Eimsberijas incidentu rīkos ārkārtas komitejas neplānoto sēdi.

Anglijas galvenā ārste Sallija Deivisa paziņoja, ka saindēšanās risks ar vielu, ar kuru saskārās abi cietušie Eimsberijā, ir zems, taču jāievēro piesardzība. Tiem, kas pabijis šobrīd norobežotajos rajonos Eimsberijā un Solsberijā, viņa ieteikusi izmazgāt drēbes.

"Sargieties no jebkādu nezināmu vai iepriekš bīstamu priekšmetu pacelšanas, tādām kā adatas un šļirces," — pastāstīja Deivisa. Eimsberija atrodas netālu no Solsberijas, kur 4. martā tika saindēti britu specdienestu labā strādājošais Skripaļs un viņa meita Jūlija. Londona apgalvo, ka ar saindēšanu ar A-234 vielu, kurai britu varas iestādes pielīdzina "Novičoku", ir saistīta Krievijas valsts.

Maskava kategoriski to noliedz. Skripaļu saindēšanas incidenta izmeklēšanu vada Skotlendjarda Pretterorisma apakšvienība.

Ziņu lente
0